Филипс спрема отказ за 4 500 радника

Холандски гигант електронске индустрије "Филипс" саопштио је да ће отпустити 4 500 радника усљед великог пада профита у трећем кварталу. Лошим пословним резултатима допринијели су смањење маржи, пад продаје и велики губитак у сектору телевизијских апарата. Вриједност акција ове компаније опала је за 40 одсто у посљедњих годину дана, а компанија је у посљедњих седам […]

понедељак, октобар 17, 2011 / 19:25

Холандски гигант електронске индустрије "Филипс" саопштио је да ће отпустити 4 500 радника усљед великог пада профита у трећем кварталу.

Лошим пословним резултатима допринијели су смањење маржи, пад продаје и велики губитак у сектору телевизијских апарата.

Вриједност акција ове компаније опала је за 40 одсто у посљедњих годину дана, а компанија је у посљедњих седам мјесеци објавила два упозорења о смањењу зараде. "Филипс" је запао у проблеме под притиском конкуренције из Азије, која послује са мањим трошковима.

"Филипсов" квратални приход опао је за 1,3 одсто, на 5,4 милијарди долара.

"Не очекујемо да ћемо остварити побољшање материјалног учинка у ближој будућности", саопштио је директор компаније Франс ван Хоутен.

"Филипс" запошљава 116 000 људи широм свијета, а од 4 500 отказа, 1 400 биће уручено у Холандији. Још није прецизирано гдје ће бити отпуштено преосталих 3 100 радника.

Ван Хоутен је рекао да су отпуштања "жалостан, али неизбјежан корак како би се оператиовни модел побољшао и поново постао агилан, поуздан и конкурентан".

"Филипс" је објавио да преговори са компанијом из Хонг Конга "ТПВ текнолоџи" о продаји телевизијског сектора трају "дуже него што се очекивало".Оставите одговор