Филипини: 43 погинула, преживјели чекају нови тајфун

Број погинулих у налету тајфуна "Несат", који је почетком седмице погодио Филипине повећао се на 43, док се ова земља припрема за наилазак нове олује, саопштиле су данас филипинске власти. Из Центра за борбу против природне катастрофе наводе да се још најмање 30 лица, углавном рибара који су испловили упрокос упозорењу, воде као нестали. Тајфун […]

петак, септембар 30, 2011 / 08:45

Број погинулих у налету тајфуна "Несат", који је почетком седмице погодио Филипине повећао се на 43, док се ова земља припрема за наилазак нове олује, саопштиле су данас филипинске власти.

Из Центра за борбу против природне катастрофе наводе да се још најмање 30 лица, углавном рибара који су испловили упрокос упозорењу, воде као нестали.

Тајфун "Несат" 27. септембра захватио је велико филипинско острво Лузон, на коме живи више од половине од 90 милиона становника Филипина. Удари вјетра достизали су брзину од 170 километара на час. Јака киша, која је пратила олују, проузроковала је поплаве, а готово милион људи је остало без електричне енергије.

Током јучерашњег дана тајфун "Несат" захватио је Хонг Конг и прешао преко кинеског острва Хајнан, а потом је изгубио на снази. Данас се тајфун креће ка Вијетнаму.

Нови тајфун "Налгае" приближава се данас обалама Филипина.

Телевизија Еј-Би-Ес – Си-Би-Ен/ ABS-CBN/ објавила је да тајфун "Налгае" прати обилна монсунска киша која ће на југозападу земље донијети нове проблеме и отежати стање с поплавама.

Сваке године Филипине захвати око 20 великих олуја и тајфуна, а тајфун "Несат" један је од најснажнијих ове године.

У налету олуја "Нок-тен" и "Муифа", које су погодиле Филипине у јулу, погинуло је 70 људи, а у августу у налету тајфуна "Нанмадол" погинуло је 35.

Тропска олуја "Кетсана" 2009. године проузроковала је велику штету и оставила већи дио Маниле под водом, а 464 лица је погинуло./Оставите одговор