Фергусоново писмо: Прије свега, ја сам фудбалски навијач

Три мјесеца након одласка у заслужену пензију тренерску Алекса Фергусона обратио се енглеској фудбалској јавности отвореним писмом, у којему је приказао своје виђење актуалног стања у енглеском фудбалу. "Фудбал је био мој живот и имао сам привилегију да буде укључен у рад апсолутно фантастичног фудбалског клуба као што је Манчестер Јунајтед. Навијачи, играчи, моји сарадници […]

среда, август 14, 2013 / 11:41

Три мјесеца након одласка у заслужену пензију тренерску Алекса Фергусона обратио се енглеској фудбалској јавности отвореним писмом, у којему је приказао своје виђење актуалног стања у енглеском фудбалу.

"Фудбал је био мој живот и имао сам привилегију да буде укључен у рад апсолутно фантастичног фудбалског клуба као што је Манчестер Јунајтед. Навијачи, играчи, моји сарадници – сви су они дали свој допринос нечему уистину посебном. Трофеји које смо освојили, чудесни голови постигнути од чудесних играча, задивљујуће утакмице у којима смо учествовали, сви ти драматични повратци који се сада тако радо сећам. Многе су се ствари промијениле у фудбалу од мог доласка из Абердина у новембру 1986., прије свега интерес. У цјелини, енглески фудбал је у пуно бољој позицији него што је то био прије 27 година. "

"Стадиони у нижим лигама нису били какви би требали бити, развој младих играча није био ни близу тако узнапредовао као сада, људи који воде лигу нису могли продати ТВ права, навијачи нису били третирани на прави начин, а ако је влада имала неког интереса према фудбалу, он је био негативне природе. Има оних који гледају ствари кроз ружичасте наочаре и мисле да је фудбал прије неколико генерација био сјајан, али носталгија игра чудне игре с мозгом. У то вријеме улога фудбала у држави је била у паду. Била је то велика штета, с обзиром на то колико је задовољства и позитивних животних вриједности фудбал дао мени и хиљадама других из недјеље у недјељу. Манчестер Јунајтед је, можда више него било који други клуб, симбол трансформације енглеског фудбала од оснивања Премиер лиге. Посвећеност клуба инвестирању на свим нивоима је нешто што се истиче. "

"Најбољи играчи, и купљени и развијени у клубу, сјајна инфраструктура на Олд Трафорду и Карингтону за играче и навијаче, програми намијењени јавности који су нас смјестили у срце локалне заједнице и далеко шире – клуб је поставио стандарде у Премијер лиги које су други настојали надмашити . Понекад су и успијевали! Ти изазови, сезону за сезоном, тјерају оне најбоље да буду још бољи. У мом периоду, изазивачи су долазили и одлазили. Неки су остали, а неки су се вратили по још један покушај. Али конкуренција је здрава и то је оно што ову лигу издваја изнад осталих у Европи. Знате да ни против једног противника нећете имати лаку утакмицу. Квалитет и занимљивост фудбала у Премиер лиги је расла из године у годину. Увијек је било све теже и теже освајати наслове, пронаћи прави микс играча – младе, искусне и оне с посебним ставом. "

"Након освојених трофеја, и на домаћој и на европској сцени, достигнуће на које сам највише поносан је развој младих играча који смо наставили на темељима најбоље традиције визије клуба Мета Базбија. Сјајни играчи попут Рајана Гигса, Пола Сколса и Герија Невила су поставили стандарде, али увијек их је било много више и биће их још. У свакој од мојих екипа је било играча који су изашли из омладинске школе Манчестер јунајтеда. Наш У21 тим је освојио прву Барклис У21 Премијер лигу ове сезоне са осам играча рођених унутар 30 километара од Олд Трафорда. Широм земље има талентованих играча и ако им се омогући правилан тренинг, окружење и прилика, нема разлога да цијели енглески фудбал не профитира од напорног рада и клупских инвестиција. "

"Уживао сам у својој посљедњој сезони, не само због тога што смо освојили Премијер лигу по тринаести пут, него и зато што није било среће у начину на који смо осигурали наслов. Учинили смо то на прави начин: добри млади играчи у комбинацији са неким од најбољих играча који су икада играли у Премијер лиги, чврсте тимске изведбе и став да никад нема одустајања – нешто говори и чињеница да смо 29 бодова освојили тако што смо се враћали из резултатског заостатка. А публика – апсолутно невјероватна. Опроштај који сам доживио на Хавторнсу у посљедњој утакмици сезоне је био сјајан, али моја посљедња утакмица на Олд Трафорду је нешто што ни ја ни моја породица никад нећемо заборавити. "

"Премијер лига је позната широм свијета по страсти и познавању фудбала од стране навијача, као и атмосфери на стадионима. Не само на Олд Трафорду – гостовања на Гудисону, Ст Џејмсу, Анфилду и Вајт Харт Лејну, између осталих, су увијек доносила фантастичну атмосферу . То је дио историје и традиције енглеског фудбала, који је заслужан и за његов данашњи успјех. Недостајаће ми све то. Али уживаћу у посматрању како се Премијер лига даље развија, доноси још предивних сезона, фантастичних екипа, драме, како привлачи и производи сјајне играче. Прије свега, ја сам навијач. "Оставите одговор