Европски суд прогласио неважећим споразум ЕУ и САД о Фејсбуку

Европски врховни суд пресудио је да је споразум Сејф Харбур (Safe Harbor) између Брисела и Вашингтона, који омогућава пренос на хиљаде података о пословању, преко Фејсбука из Европе у САД, неважећи јер не нуди довољну заштиту, што је показало шпијунирање америчке агенције НСА, које је открио Едвард Сноуден. „Суд правде изјављује да је споразум Сејф […]

уторак, октобар 6, 2015 / 14:55

Европски врховни суд пресудио је да је споразум Сејф Харбур (Safe Harbor) између Брисела и Вашингтона, који омогућава пренос на хиљаде података о пословању, преко Фејсбука из Европе у САД, неважећи јер не нуди довољну заштиту, што је показало шпијунирање америчке агенције НСА, које је открио Едвард Сноуден.

„Суд правде изјављује да је споразум Сејф Харбур између Европске комисије и САД неважећи”, наводи се у одлуци, која је донијета на случају који покренуо аустријски студент права Макс Шремс против Фејсбука, преносе агенције.

Суд је истакао да ирске власти сада морају да донесу одлуку да прекину пренос података европских претплатника Фејсбука у САД, због тога што та земља не обезбјеђује адекватну заштиту личних података.

Жалба се фокусирала на споразум из 2000. године, који омогућава пренос података из Европе у САД, уз договор да амерички закони обезбједе исти ниво заштите као у ЕУ.

Шремс је као борац за заштиту приватности у Аустрији, покренуо поступак против Ирске за заштиту података, јер се европско сједиште Фејсбука, тамо налази.

Он је тврдио да је споразум преслаб да гарантује приватност европских становника, после детаља које је открио Сноуден.

Шремс се повјеренику за заштиту података у Ирској жалио да амерички закон не пружа довољну заштиту података који се преносе путем друштвених медија компанија на серверима у САД.

Ирске власти су у почетку одбациле његову тужбу.Оставите одговор