Евролига се зове Обрадовићевим именом

Панатинаикос је првак Европе у кошарци, а Жељко Обрадовић је ушао у историју европске кошарке као први тренер који је осам пута долазио на кошаркашки врх Европе! Ово му је чак пета титула са Панатинаикосом (једну је освојио са Партизаном, једну са Хувентудом и једну са Реал Мадридом) Панатинаикос је у одличном финалу у Барселони […]

недеља, мај 8, 2011 / 19:04

Панатинаикос је првак Европе у кошарци, а Жељко Обрадовић је ушао у историју европске кошарке као први тренер који је осам пута долазио на кошаркашки врх Европе! Ово му је чак пета титула са Панатинаикосом (једну је освојио са Партизаном, једну са Хувентудом и једну са Реал Мадридом)

Панатинаикос је у одличном финалу у Барселони савладао Макаби 78:70 (22:15, 11:15, 21:13, 27:24).

Кључни дио меча догодио се у трећој четвртини, када је Панатинаикос везао три тројке, а јунак побједе грчке екипе био је Ромен Сато, који је у том дијелу игре погодио три тројке и одвео је "зелене" на +11 (54:43).

Макаби је у првих 20 минута погодио чак шест тројки, наспрам само једне Панатинаикоса, али је у других 20 минута стао шут израелске екипе. Макаби је дао само једну тројку у другом полувремену. Чим је стао шут споља, "понос Израела" био је изгубљен…А стао је и Чак Еидсон. У првом полувремену дао је 12 поена, у другом само пет (све са пенала).

Осим Сата, треба истаћи значајне партије Друа Николаса 15 поена (двије тројке – једна у трећој и једна у посљедњој четвртини), као и Мајка Батиста – 18 поена.

Батист је, додуше, имао и три промашена "зицера" и два бацања у тренуцима када је Панатинаикос могао да потпуно ријеши меч.

Али, зато је Николас погађао кад год је требало екипи Жељка Обрадовића. Од 14 поена, половину је дао у посљедњој четвртини!

Панатинаикос је у посљедњој четвртини имао и +14 (61:47). Батист је тада промашио зицер, што као да је охрабрило Макаби. На пет минута Макаби је пришао на – 7 (56:63). Али, Батист потом погађа о таблу, а Николас потом гађа далеку "двојку". Чинило се да је крај…

Али, услиједиле су почетничке грешке играча Панатинаикоса, који су прилично млако ушли у завршницу меча.

Макаби је на крилима игре Лиора Елијахуа, смањивао предност и у посљедња два минута пришао на -5 (64:69). Елијаху је постигао 12 поена – све у посљедњој четвртини!

Да, али, Панатинаикос има Димитриса Дијамантидиса. Колико само њега Жељко Обрадовић воли, а показао је још једном зашто. Дијамантидис је имао феноменалан пас у рекет до Батиста, који лако поентира, а у наредном нападу Макабија "прочитао" је Парга, "украо лопту и са два прецизна пенала отклонио сваку дилему око побједника.

Миленко Тепић није добио прилику да игра у финалу за Панатинаикос, али је зато Милан Мачван потпуно искористио шансу коју му је дао Дејвид Блат. Мачван је одиграо више од 12 минута и за то вријеме постигао је три поена и имао четири скока, уз једну блокаду.
Код Макабија је одличан био Џереми Парго – 12 поена и чак 9 астистенција. Еидсон је са 17 поена био најефикаснији у израелској екипи, а Дејвид Блу постигао је 14 (три тројке).

Душа Панатинаикоса – Димитрис Дијамантидис постигао је 16 поена и имао девет асистенција. Ромен Сато 13 (али, кључне поене постигао је у трећем дијелу).Оставите одговор