Евро 2012: Група за домаћина

Европско фудбалско првенство почиње 8. јуна у Варшави, а завршиће се 1. јула финалом у Кијеву. Ред је да напишемо неколико реченица о тимовима који ће се лоптати у Пољској и Украјини. Пише Бојан Лолић Нећемо се бавити, бар не овај пут, позивима на бојкот у Украјини од стране европских донова, што мушких што „женских“. […]

уторак, јун 5, 2012 / 11:11

Европско фудбалско првенство почиње 8. јуна у Варшави, а завршиће се 1. јула финалом у Кијеву. Ред је да напишемо неколико реченица о тимовима који ће се лоптати у Пољској и Украјини.

Пише Бојан Лолић

Нећемо се бавити, бар не овај пут, позивима на бојкот у Украјини од стране европских донова, што мушких што „женских“.

Нећемо вам представљати ни градове домаћине, односно њихове понуде за госте, јер откуд сиротињи новац да баца на одласке у Пољску и Украјину. Поготово кад њихова репрезентација не наступа.

Нећемо се дотицати ни проблема „секс туризма“ (илити проституције) који је тамо огроман. Или да је тамошњим угоститељима под обавезно да, народски речено, што више закину госте. Јер нећемо ићи.

А није ни вријеме ни мјесто да се обрађујемо актуелне проблеме хулиганства, расизма и антисемитизма.

Оно што ћемо урадити је представити вам укратко главне карактеристике учесника 14. турнира најбољих фудбалских репрезентација Европе. Кренимо редом:

ГРУПА А

Већина ће рећи најнезанимљивија и група са најлошијим репрезентацијама, на коју сад нешто и не треба обраћати пажњу. Али ко зна!? Сматрам да су било какве прогнозе на овом такмичењу бесмислене и узалудне. Једно је сигурно – репрезентације ове групе су најуједначеније, а шта ће то донијети видјећемо.

* Пољска

Основу тима чини тројац и Борусије Дортмуд: Пишчек, Блажиковски и Левандовски. Клоп, њихов тренер из клуба, убјеђен је у њихову добру игру из које ће и тим далеко догурати. Ту је још и арсеналов Шчешни, да употпуни квалитет у свакој линији тима. Пољска јавност није оптимистична као Клоп. Сматрају да је крајњи домет њихове репрезентације пролазак групе.

Позив на бојкот првенства није стизао само од одређених европских дипломата. Наиме, камању „бојкот првенства“ спроводе и навијачи фудбалских клубова у Пољској. Њихови навијачи су најозлоглашенији у свијету, а добијањем домаћинства власт је кренула са одлучујућом борбом и репресијом против хулигана. Осим тога, Пољаци су слични нама и по томе што ће углавном клубавштво ставити испред државне селекције.

Прва утакмица може бити кључна, јер би евентуалним добрим резултатом, тим направио добар залет и око себе створили навијачку еуфорију. Треба нагласити да је Пољска скоро три године без званичне утакмице. Додуше, све пријатељске су завршили без пораза.

* Грчка

Као и 2004. године отварају првенство са домаћином. Ипак не, тешко да ће се поновити исти сценарио. Остало је неколико играча из те генерације, али већину чине други, млађи играчи. Доласком на мјесто селектора Сантош је покушао да

промјени и стил игре, као да радећи десет година у Грчкој ништа није научио. Наравно, није иштло и брзо се вратио на стари начин игре. Играју ружно, несигурно, неувјерљиво, са свима се муче, а дошли из квалификација као побједници групе. На свим позицијама играчи сличних квалитета. Не би ме зачудило када би прошли и ову групу, и то нпр. са укупном гол разликом 2:1.

* Русија

Најискуснији тим ове групе, а на „папиру“ изгледају и као најквалитетнији. Скоро сви играчи из великих клубова веома јаке руске лиге. Осим селектора мало тога се промијенило у односу на прошли шампионат када су стигли до полуфинала. Дошао је Дик Адвокат који има искуство рада у Русији, па стога и није значајније дирао провјерени састав. Навијачи „зборнаје команде“ вјерују да тим може поновити успјех из 2008. године. Видјећемо, у стању су да играју равноправно са свима. Биће и занимљиво видјети како ће Пољаци дочекати играче и навијаче Русије.

* Чешка

Чашка јавност, реално сагледавши снагу свога тима, задовољила се пласманом на шампионат. Жријебом, њихов тим је доспио у групу која им је отворила апетите и за крупнији залогај. За тако нешто има основа. Неколико солидних, можда истрошених, играча предвођених двојцем топ класе: Чех, голман који је обиљежио сезону, и Росицки, коначно у једној сезони више провео на терену него у болници. Само да га не урекнемо.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор