ЕУ: Примили смо на знање начин обиљежавања Олује у Хрватској

Европска комисија је "примила на знање обиљежавање годишњице операције Олуја 5. августа у Хрватској и изјаве дате том приликом” и нагласила да "вјерује да ће Хрватска наставити да стреми будућности у духу трпељивости и помирења”. То је агенцији Бета у Бриселу пренјео представник за штампу у Европске комисије Мајкл Мен. Мен је то рекао замољен […]

уторак, август 9, 2011 / 08:03

Европска комисија је "примила на знање обиљежавање годишњице операције Олуја 5. августа у Хрватској и изјаве дате том приликом” и нагласила да "вјерује да ће Хрватска наставити да стреми будућности у духу трпељивости и помирења”.

То је агенцији Бета у Бриселу пренјео представник за штампу у Европске комисије Мајкл Мен.

Мен је то рекао замољен да изнесе став ЕУ о изјави предсједнице Владе Хрватске Јадранке Косор да „упућује поздраве” бившим генералима Хрватске војске Анти Готовини и Младену Маркачу.

Њих је Трибунал у Хагу у првостепеном поступку осудио на 24, односно 18 година затвора због злочине над српским цивилима током и послије операције „Олуја” 1995. године.

Представник ЕУ је рекао да „Европска комисија поново истиче важност рада Међународног кривичног суда за бившу Југославију чији је Хрватска оснивач и потписник”.

„Потпуна сарадња с Трибуналом у Хагу је и даље суштински саставни дио процеса уласка (земаља региона) у чланство (ЕУ)”, указао је званичник ЕК који је тиме узвратио на опаску да је изјаву Јадранке Косор оштро осудио председник Србије Борис Тадић.

Представник Европске комисије је рекао и да „ми жалимо за свим жртвама тог рата” и указао да „имамо на уму да су случајеви генерала Готовине и Маркача сада у жалбеном поступку пред Трибуналом у Хагу”.

„Њихова улога у догађајима 5. августа 1995. биће утврђена одговарајућим правним поступком”, рекао је први портпарол високе представнице за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон.

У пресуди Суда у Хагу од 15. априла стоји да су Готовина и Маркач, и бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман „учествовали у заједничком злочиначком подухвату с циљем да се Срби са подручја Крајине одстране силом или пријетњом силе”.0 КОМЕНТАРА

  1. „вјерује да ће Хрватска наставити да стреми будућности у духу трпељивости и помирења”.

    мукице европске, знам ја да ви вјерујете, па та геноцидна хрватска је ваше чедо…захваљујемо се на вашем захваљивању, само нас попустите!

Оставите одговор