Ештонова за мораторијум на одлуку о референдуму

БЕОГРАД- Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон долази наредне седмице у Бањалуку како би наговорила предсједника Републике Српске /РС/ Милорада Додика да стави мораторијум на референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, али не и да га поништи, пише београдски дневник "Блиц". Ештонова ће потврдити предсједнику РС да је ЕУ већ формирала експертски […]

субота, мај 7, 2011 / 10:34

БЕОГРАД- Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон долази наредне седмице у Бањалуку како би наговорила предсједника Републике Српске /РС/ Милорада Додика да стави мораторијум на референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, али не и да га поништи, пише београдски дневник "Блиц".

Ештонова ће потврдити предсједнику РС да је ЕУ већ формирала експертски тим који ће се бавити анализом рада правосуђа у БиХ, те затражити од њега да сачека резултат њиховог рада, наводи лист.

Позивајући се на извор близак Бриселу, лист пише да због одлуке о одржавању референдума неће бити никаквих санкција за лидере у РС, јер је против тога већина земаља чланица Савјета за имплементацију мира, изузев САД и Велике Британије, а Њемачка је неодлучна.

Уколико предсједник РС не буде прихватио приједлог Ештонове и ставио мораторијум на референдум, каже извор листа, ЕУ ће затражити да се преформулише референдумско питање или да се ублажи сама форма референдума.

Портпарол Ештонове, Маја Коцијанчић изјавила је "Блицу" да је став високе представнице ЕУ јасан и да је референдум "неодговорна одлука и да представља изазов Дејтонском споразуму".

"Знамо да функционисање институција у БиХ није идеално, али референдум није пут којим би се могло наћи рјешење за отворена питања. Спремни смо на проналажење рјешења", рекла је Коцијанчићева и додала да ЕУ "снажно подржва дијалог као пут налажења рјешења".

Она је навела да се већ дуже време припрема посјета Кетрин Ештон западном Балкану, прије свега БиХ, Србији и Косову, али није могла да прецизира тачан датум ни теме о којима ће се разговарати.Оставите одговор