Екстра интервју: Додик би се жртвовао за Српску

БИЈЕЉИНА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је спреман да буде жртва за идеју која се зове јака Српска, која неће много зависити од БиХ. "БиХ, овако како сада живи и функционише, очигледно трпи то како су сви једни другима и трећима окови, који спречавају да радимо. Боље је да имамо неке […]

уторак, јануар 25, 2011 / 13:52

БИЈЕЉИНА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је спреман да буде жртва за идеју која се зове јака Српска, која неће много зависити од БиХ.

"БиХ, овако како сада живи и функционише, очигледно трпи то како су сви једни другима и трећима окови, који спречавају да радимо. Боље је да имамо неке засебне цјелине, које би на неком одређеном нивоу сарађивале у оквиру неке регионалне сарадње и на тај начин лакше превазилазиле проблеме који постоје", оцијенио је Додик.

Он је истакао да БиХ, очигледно, не може да функционише са сарајевском политичком логиком.

"Она је могла да функционише само са дејтонском политичком логиком. Међутим, Дејтон је разграђен. Насиљем високих представника многе ствари су промијењене", рекао је Додик и додао су многе ствари које су написане у Дејтону данас у стварности нешто друго.

Истакавши да "странци" више не могу да одлучују о односима у БиХ, Додик је рекао да је сарадња са међународном заједницом потребна како би се разобличиле предрасуде да су Срби "лоши момци".

"Морамо упорно наставити са разобличавањем тих предрасуда, радећи са међународном заједницом, како би им показали да су и Срби били страдалници у рату, да и у БиХ постоје људи попут /Хашима/ Тачија, који се крећу по БиХ. Као што је то Атиф Дудаковић, који је наређивао да се очисти све што је српско", рекао је Додик за сутрашње издање недјељника "Екстра магазин".

Подсјетивши да су протеклих година Српској отета многа овлашћења, Додик је нагласио да ће сва та питања бити проблематизована.

"Све ћемо довести у оквир нашег приступа да је БиХ једино одржива ако је заснована на изворном Дејтону, онако како је он то регулисао. Све друге камуфлиране поправке, које су чинили високи представници, показале су да је БиХ заглављена у блато. То се најбоље види данас", истакао је предсједник РС.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Сулејмана Тихића да се ситуација у БиХ усложњава послије састанака СНСД-а, СДС-а и два ХДЗ у Мостару, Додик је рекао да је ситуација у БиХ сложена откако она постоји.

"Још са распадом бивше Југославије та ситуација је драматично усложњена и никада није престала бити таква. Само је мијењала свој облик од оног екстремног, дакле ратног, па до некаквог фингираног политичког, каква је данас", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је све то имало за циљ да се као могуће искаже нешто што је немогуће, а то је да БиХ може да опстане на антидејстонским вриједностима, односно кршењу Дејтонског мировног споразума.

Говорећи о одлуци да мандат за састав нове Владе РС повјери досадашњем министру финансија РС Александру Џомбићу, Додик је рекао да је увјерен да Џомбић има јасно одмјерен и трајно дефинисан став и однос према Српској и да ће се непрестано борити за њену што бољу позицију.

"Има и једну ширину која је довољна и потребна и са становишта политичког искуства, али и оперативног. Да управља владом. То је сложен механизам који тражи активности и огромна одрицања. Господин Џомбић има довољну радну и животну енергију да би могао то да чини", рекао је Додик.Оставите одговор