Египатски контрамитинг још траје

КАИРО – Крвави сукоби присталица и противника предсједника Египта Хоснија Мубарака у центру Каира настављени су и јуче, а војска је стала у одбрану демонстраната, окренувши се против присталица тренутног режима. У великом судару ривалских група, присталице Мубарака пробиле су на Тргу Тахрир кордон војске, који их је раздвајао од масе демонстраната, послије чега су […]

четвртак, фебруар 3, 2011 / 20:09

КАИРО – Крвави сукоби присталица и противника предсједника Египта Хоснија Мубарака у центру Каира настављени су и јуче, а војска је стала у одбрану демонстраната, окренувши се против присталица тренутног режима.

У великом судару ривалских група, присталице Мубарака пробиле су на Тргу Тахрир кордон војске, који их је раздвајао од масе демонстраната, послије чега су противнике засули каменицама, али и Молотовљевим коктелима. Присталице опозиције и власти претходно су се међусобно гађале каменицама, а повремено су се чули и пуцњи из ватреног оружја.

Ипак, како су јуче јављали страни медији, послије више од 24 часа жестоких сукоба чинило се да присталице Мубарака полако губе дах у борби са противницим режима, које их корак по корак потискују из самог центра Каира.

Демонстранти су блокирали прилазе тргу, држећи се за руке, а појединци контролишу људе који желе да им се придруже. На путу до њих положено је камење.

"Користимо ово камење да бисмо се одбранили. Јуче су нас нападали Молотовљевим коктелима и све што имамо да бисмо се заштитили је камење", рекао је Али Касем, један од људи у "живом ланцу".

Истовремено, око 4.000 људи започело је протестни марш у Суецу, док се у Исмаилији окупило око 2.000 људи који једногласно поручују – Мубарак треба да оде.

Опозиција и њене присталице су оптужили Владу да стоји иза присталица које су их јуче напале, а Ахмед Шафик, египатски премијер, извинио се због напада присталица режима на антивладине демонстранте и обећавао истрагу.

Шафик је напад на антивладине демонстранте назвао "огромном грешком", те изјавио је да његова влада нема довољно полиције да би могла да гарантује безбједност у вријеме сукоба присталица и противника Мубарака.

"Позивам демонстранте да схвате да се са сваким новим сатом који прође дешава унишатавање. Наша привреда је замрзнута. Десило се велико уништавање и због тога ћемо трпјети велике посљедице", додао је Шафик и истакао спремност да дође на Трг Тахрир и разговара са демонстрантима.

Бившим министрима и званичницима забрањено је да напуштају земљу док траје истрага, а мјера важи и за смијењеног министра унутрашњих послова Хабиба ал Адлија, који је нарочито омражен међу грађанима.

Омар Сулејман, потпредсједник Египта, је рекао да демонстрације треба да престану да би могао да почне дијалог са опозицијом и позвао демонстранте да се врате кућама и поштују полицијски час.

Сулејман је додао да је пренијета жељена порука смјена власти, али да је за дијалог политичких снага потребно да престану демонстрације и да се ситуација на улицама нормализује.

Најзначајнији представници опозиције Мухамед ел Барадеј и "Муслиманско братство" одбили су преговоре са Владом и премијером Египта Ахмедом Шафиком, захтијевајући да предсједник Мубарак прво оде с власти.

"Наша одлука је јасна – нема преговора с Владом док не оде Мубарак. Послије тога, ми смо спремни на разговор са Сулејманом", рекао је портпарол Националне коалиције за промјене Мохамед Абул Гар.

Свјетски лидери, укључујући генералног секретара УН-а Бан Ки Муна и званичнике САД, Француске, Њемачке, Британије, Италије, Шпаније и Русије упутили су позиве да у Египту одмах буде покренута транзиција власти.

Предсједник САД Барак Обама саопштио је да се он и Американци моле за "боље дане у Египту" и да египатски народ оствари своје тежње за већим људским правима и слободом.

Међународни званичници су осудили и нападе на стране новинаре који су се дешавали током демонстрација против власти у Египту.

Међу јуче нападнутим новинарима је један Ројтерсов сниматељ, који је претучен близу Трга Тахрир, док су Мубаракове присталице ножем уболе једног грчког репортера у ногу, а фоторепортера који је био са њим ударили су у главу. Три израелска новинара која су ухапшена у Египту док су пратила демонстрације против режима предсједника Хоснија Мубарака ослобођена су и вратише се у Израел, саопштило је у сриједу израелско министарство спољних послова у Јерусалиму.

С друге стране, из египатског затвора побјегао је припадник Хезболаха Сами Чехаб, који је у априлу прошле године осуђен у Египту за планирање напада, изјавили су данас египатски безбједносни извори.

Протести у Египту су у сриједу ушли у десети дан. Антивладини демонстранти поручили су да неће отићи са трга све док предсједник Хосни Мубарак и цјелокупна Влада не оду са власти.Оставите одговор