Еган-Џонс снизио рејтинг Француске

Америчка бонитетна агенција "Еган-Џонс рејтингс” снизила је кредитни рејтинг Француске, указавши да би предложена политика нове владе могла да ослаби финансије те земље и да би француским банкама могла да затреба помоћ. Агенција је снизила рејтинг Француске на „БББ+”, са „А-”, с негативном прогнозом, уз могућност даљег снижења, пренијела је агенција АП. „Еган-Џонс” је мања […]

петак, јун 15, 2012 / 11:39

Америчка бонитетна агенција "Еган-Џонс рејтингс” снизила је кредитни рејтинг Француске, указавши да би предложена политика нове владе могла да ослаби финансије те земље и да би француским банкама могла да затреба помоћ.

Агенција је снизила рејтинг Француске на „БББ+”, са „А-”, с негативном прогнозом, уз могућност даљег снижења, пренијела је агенција АП.

„Еган-Џонс” је мања од три главне агенције које дају оцјене кредитних рејтинга компанија и држава – „Стандард енд Пурса”, „Мудиса” и „Фича” – које су све рангирале Француску на неколико степени вишем нивоу.

С&П је додијелио Француској рејтинг „АА+”, док су „Мудис” и „Фич” рангирали ту земљу на нивоу „ААА”. Све три агенције имају, међутим, негативну прогнозу, што значи да би могле да снизе своје рејтинге.

„Еган-Џонс” је указао да је Француска углавном избјегла пораст трошкова задуживања током последњих 18 мјесеци, али да очекује да се то промијени, с обзиром на настављање дужничке кризе у еврозони.

Погоршање оцјене кредитне способности Француске, уз потребу пружања помоћи банкама „вјероватно ће учинити притисак на ту земљу”, наведено је у саопштењу „Еган-Џонса” и додато да ће нови предсједник Француске Франсоа Оланд „бити под притиском да оствари обећања из предизборне кампање, што ће на крају нашкодити квалитету рејтинга”.Оставите одговор