Е здрављем до Е републике

Министри здравља Републике Српске, Ранко Шкрбић и Федерације БиХ, Сафет Омеровић, уз присуство норвешког амбасадора у БиХ, Јана Братуа, данас су свечано пустили у рад здравствени портал еЗдравље.орг. Портал, у чију част је данас у 12 часова организована свечаност у Иновационом центру у Бањој Луци, настао је као резултат залагања оба министарства а уз велику […]

уторак, децембар 21, 2010 / 16:00

Министри здравља Републике Српске, Ранко Шкрбић и Федерације БиХ, Сафет Омеровић, уз присуство норвешког амбасадора у БиХ, Јана Братуа, данас су свечано пустили у рад здравствени портал еЗдравље.орг.

Портал, у чију част је данас у 12 часова организована свечаност у Иновационом центру у Бањој Луци, настао је као резултат залагања оба министарства а уз велику помоћ донације из Норвешке.

Пројекат "Унапређење мултиетничке сарадње кроз еЗдравље у БиХ" финансирало је Министарство иностраних послова Норвешке, а подржали су га ресорна министарства Републике Српске и Федерације БиХ.

Представник Краљевине Норвешке, амбасадор Јан Брату напоменуо је да је пројекат започет прије двије године.

– Драго ми је што је своје отварање овај сајт доживио баш овдје у ИЦБЛ, који је такође норвешки пројекат – напоменуо је Брату, додавши да је ово први интернет портал овакве врсте у источној Европи.

Омеровић и Шкрбић
Министар здравља у Влади ФБиХ, Сафет Омеровић каже да у овом ентитету већ постоје два здравствена портала али се еЗдравље разликује од осталих јер ово није комерцијални портал.

– Користи од њега ће имати шире друштвене масе, а искрено се надам да ће еЗдравље допринијети да млади људи лакше избјегну замке болести и девијантног понашања – каже Омеровић.

Ранко Шкрбић, ресорни министар у Влади РС се захвалио норвешким донаторима и похвалио изглед и уређење сајта.

Шкрбић и Омеровић су током посјете Норвешкој имали прилику да се упознају са тамошњим системом јавног здравства који постоји од 1928. године.

– Том приликом сам напоменуо да је овдје код нас систем успостављен 1934. године, тако да, ето, нисмо много заостали за пријатељима из Норвешке – рекао је министар у Влади РС, насмијавши се.

– Министарство здравља и социјалне зашите је већ дефинисало стратегију е – Здравства што је усвојила и Влада и овај порал се може посматрати као дио те стратегије – објаснио је Шкрбић

Портал еЗдравље можете посјетити на адреси ezdravlje.org. Он се састоји од два дијела – портала за РС и портала за ФБиХ. Страницом доминирају три одјељка: за грађане, за здравствене раднике, као и за еОбразовање, такође посвећено здравственим радницима. Свакоденво ће се моћи прочитати вијести из области здравства, како оне опште и свима значајне, тако и стручне.

Портал је опремљен својеврсним каталогом обољења, која су калсификована по азбучном/абецедном реду.

Ту је претраживач, важнији датуми, цијели један дио посвећен савјетима за здравији живот, затим породичној медицини и свему осталом што обухвата здравствени систем једног друштва. Сајт је још увијек у фази завршне израде, а ускоро ће бити омогућено и постављање питања на која ће стизати стручни одговори.

Донација

Министар Шкрбић је новинарима рекао да је пројекат коштао 600.000 КМ што је обезбиједила Краљевина Норвешка. Уређиваће га двије редакције. Једна у Бањој Луци, једна у Сарајеву,а њиховим радом ће кормиларити Њу медиа, фирма са са сједиштем у Иновационом центру у Бањој Луци гдје се и налази редакција еЗдравља.

Портал је урађен по угледу и уз помоћ Националног здравственог сервиса Британије (NHS).Оставите одговор