Џим Џармуш о Тесли: Живот је незамислив вез производа његове маште

Током гостовања на филмском фестивалу у Солуну, чувени редитељ Џим Џармуш говорио је о значају и животу Николе Тесле. Џармуш сматра да је славни научник дикскредитован, чак и проглашен за лудака, највише због залагања за енергију која ће бити јефтина и доступна свима. – То што нам је Тесла дао је скоро немогуће набројати! Без […]

петак, фебруар 14, 2014 / 21:00

Током гостовања на филмском фестивалу у Солуну, чувени редитељ Џим Џармуш говорио је о значају и животу Николе Тесле.

Џармуш сматра да је славни научник дикскредитован, чак и проглашен за лудака, највише због залагања за енергију која ће бити јефтина и доступна свима.

– То што нам је Тесла дао је скоро немогуће набројати! Без њега не бисмо имали струју или освjетљење које имамо, бежичну комуникацију… Не бисмо имали многе ствари које данас прихватамо здраво за готово. Све су то производи његове маште… На крају, Тесла је дискредитован, звали су га лудаком, сви су га искоришћавали. Украли су му многе патенте и што је најгоре, није добио поштовање које је заслужио за свој рад и допринос науци – каже режисер филмова “Ноћ на земљи” и “Пут самураја”, па наставља:

– Чињеница је да је промијенио наш начин живота и због тога је ова прича чудна и несрећна. Зато никако не смијемо да заборавимо да је Никола Тесла био дискредитован због залагања за енергију која ће бити јефтина и доступна свима, што је у суштини, било на граници немогућег.

– Иако је открио поље са честицама или “зрак смрти”, како га неки називају, Тесла је желио мир, а не рат. Њега је једино занимала слободна енергија. Међутим, због корпоративног фашизма који је данас доминантан, ове ствари се негирају, а опет, с друге стране, његови изуми су сасвим оствариви, и сада не бисмо морали да користимо фосилна горива, јер постоје многе алтернативе – каже Џармуш, па наставља:

– Не бисмо морали да плаћамо корпорацијама за енергију. Мали проценат људи који контролише свјетске залихе енергије одлучује у наше име и због тога је још важније да се подсјетимо шта је Тесла желио да уради за нас. Уосталом, кад погледате гдје смо сада морате да се запитате шта би се десило да смо кренули другим путем. Значај Николе Тесле и његових идеја и идеала је огроман и он никада неће бити заборављен… Бар се надам – закључује Џим Џармуш.

Џармуш о Тесли:Оставите одговор