Душан Јокић: Постање Бање Луке

У почетку би хаос, Земља бјеше пуста и Бог рече нека протече најљепша ријека. И Бог створи Врбас, стару момчину и рече: Нека потече и Врбас потече. И Бог рече нека се почну пржити ћевапи и створи се Мујина ћевабџиница и још брдо ћевабџиница. Затим бог рече: Да начинимо човјека и начини Чову који изађе […]

недеља, октобар 16, 2011 / 08:18

У почетку би хаос, Земља бјеше пуста и Бог рече нека протече најљепша ријека.

И Бог створи Врбас, стару момчину и рече: Нека потече и Врбас потече. И Бог рече нека се почну пржити ћевапи и створи се Мујина ћевабџиница и још брдо ћевабџиница.

Затим бог рече: Да начинимо човјека и начини Чову који изађе на улицу и рече:

"Имаш марку"

И од те маркице коју Чова доби, Бог створи Бураза. Онда се Бураз и Чова сретоше и рекоше један другом:

"Ђес бураз"

"Вид Чове, гдјес’ Чова"

И благослови их Бог и рече им: Глуварите по граду и множит се; па им да пар треба добрих. Ево дајем вам све Врбас, Бања Луку, Ферхадију, Кастел и будите стари Бањолучани, иако сам вас склепо од околних брда и планина; не радите ништа, теферичите, роштиљајте и жицајте за пиву, нек вам буде угодно.

И тад Чова рече: Бураз имаш марку да одемо на пиву?

А Бураз рече: Јо Чова неам ништа.

Бог се смилова и даде им по двије маркице да оду на пиву, али у међувремену Бог створи стамбена насеља и насели људе, али кад је Бог дијелио те станове Чова и Бураз бијадоше на пиви и на роштиљу те не добише станове, и тад се зачу глас Бога:

"Поздрављам те моја Бања Луко, најљепши граде, ови станови су туђи, а да би добили станове ви морате радити и онда вам радна организација можда дадне стан,али ни случајно не дирајте ове станове јер су то туђи станови"

Али Бураз опет рече Чови:

"Е Бураз ајмо на пиву"

А Чова рече: Са сам Чова бураз, а ти си Бураз чова, а ја чова неам ни марке за пиву.

И нађоше маркицу и одоше на пиву, а онда опет на роштиљ тако да не добише стан опет, али авај дође 1992. година испразнише се туђи станови и Чови и Буразу се јави Ђаво у виду радника тадашње градске управе који им рече:

"ел да да вам је Бог рекао да су ово туђи станови и да их не смијете дирати", а Бураз тад рече:

"Бураз имаш марку", а Чова рече:

"Чова имаш цигару", но Ђаво им рече:

"Видите ли ове станове они су празни балиски су некад били, а сад су ваши слободно уђите у њих"

И Чова и Бураз добише станове, али се тада јави Бог у облику међународне заједнице који проговори:

"Шта сте то учинили нестретници"

"Па бураз овај чова нам реко да уђемо и да је то наш стан, а Чова рече:

"Нисам ја реко, ја сам био овде и онда да видиш бураз"

А Бураз рече:

"Чова шта мене петљаш"

Но Бог има тада заповиједи:

"Доста,сад ћете живјети у вјечном постанарству, јер ћу вас казнити доласком избјеглица, а онда можда и нестанете и затрем трагу старом Бањолучанину, и Гламочак ће се звати Бањолучанин, а ти Ђаволе што их наговори, нек будеш проклет у Хагу."

И тако Чова и Бураз осташе подстанари и почеше вјечно лутати и смишљати како истрјебити избјеглице.0 КОМЕНТАРА

 1. Јокићу мајмуне моји су преци градили Ферхадију,Кастел,Банске Довре,позориште а сад се ти зајебаваш са тим,да јесмо подстанари али смо остали поносни Бањалучани,а подстанари смо због таких ко што си ти што су се накотили 1995 дошли и окупирали можда и најљепши град у Југославији а сад се шепурите по њему упропаштавате га и спрдате се са свиме што је свето и Српско ако вам није добро овде онад марш из Бањалуке назад у своје Гламоче,Грахова,Дрвар,Петровце,Книн и остале запиздине

 2. …“Не’ш се ти леба најест’ од певања!“

  Смртоносна комбинација по српску културу и културу уопште је српски кркан плус титин агресивни, поспрдни атеизам „мејд ин Дрвар“! Шеста Личка и Пета крајишка…

  Срећа па се теле са две главе одржи у животу таман толико да народу натјера желудац у нос – а онда одапне!

  Богами је газда ДаниЈел озбиљно загазио у комерцијалне воде! Па шара к’о прави!:D
  Мало Пинка и Гранд параде за широке а плитке масе, мало „Меззо“ озбиљуше за „стару гарду“…
  Мало баје Јокића, па мало Јанковића.;)

 3. nije posteno prema Glamocanima, Drvarcanima, Petrovcanima i drugima.Ima tu i Prijedorcana, , Piskavcana itd Oni su vrijedani ljudi. Jos za vrijeme mrskog komunizma oni su vrijedno odrzavali svoja imanja u rodnom zavicaju..Pa, ako nije bio dovoljan vikend ili odmor (jer tada su isli u ona sindikalna odmaralista) oni uzmu bolovanje pa na „ranc“. a banjalucane dobro opisa. Sama bagra. nijednog dobrog inzinjera, ljekara, novinara, profesora.. sugava vremena, sta ces…

 4. aleks, 16.10.2011. 15:28:08 [16394]

  „banjalucane dobro opisa. Sama bagra. nijednog dobrog inzinjera, ljekara, novinara, profesora.. sugava vremena, sta ces…“

  Какав имбецилан коментар! Љутио се ти или не, мени је мука од подјела и прича ови су добри ови су лоши, аутентични бањалучки крелци и смрдљиве избјеглице, окупирана Бања Лука! Сви ви који се бавите оваквим подјелама ЈЕБЕМ ВАС У УСТА РОСНА и дебилне мозгове! Чобани! Због ВАС изгубићемо ово све за што су наша браћа крварила!!!! Ђубрад малограђанска!!!!

  ПТУ стоко! (смајли који пљује у лице вама)

 5. Врло је мало оних који су у БЛ генерацијама уназад. Сви су дошли, ако не прије 15, 20, а оно прије 50 и више година. Све то је потпуно неважно! Важно је да људи воле овај град и да му доприносе, свако у границама својих могућности.

  Увијек се разочарам када видим да се промовишу неке подјеле. Издигнимо се изнад подјела на исток – запад, оне са села и оне из града, аутохтоне и оне који то нису, четнике и партизане, лијеве и десне… Ја се осјећам као своја на своме и у Рогатици, Невесињу, Дервенти… Препознајте опасност од подјела и откачите се од истих!

 6. Има тужне истине у причи, али мало који Бањолучанин је ушао у, како аутор написа, „балиски стан“. Ја знам за случајеве да су улазиле избјеглице и у великом проценту живјеле заједно с домаћином (акција „окуп(ир)ајмо домаћина“) или су улетали људи из околине Бање Луке у већи број станова и кућа, па их издавали.
  Треба знати да је тада у Бању Луку пристигао велики број протјераних из Хрватске и МХ Федерације. Власт у БЛ се одлучила за притисак на Хрвате и Муслимане да напусте Бању Луку и зато су многи процесуирани, а Радослав Брђанин је осуђен на (ако се добро сјећам) 32 године затвора. Исте ствари су се дешавале у Сарајеву и Зеници, а не знам да је неко процесуиран.
  У јавности се покушава представити црно-бијела истина о Србима и Муслиманима, па и по питању прогона становништва. Исто као и лаж да су Муслимани били урбани и живјели у граду, а Срби по околним селима и брдима. У самом центру града су живјеле и српске (породица Лазе Делића је имала власништво над пола данашње Господске улице) и јеврејске породице (Пасколина циглана, Пољоканов парк). Даље, Бања Лука је била обична варошица док бан Милосављевић није избоксовао од краља новац за изградњу Гимназије реалке, Храма СВ Тројице (данашњи Храм Христа Спаситеља), Бански двор, позориште, зграду Административне управе града, СДК (данас Палата предсједника), хигијенски завод,…

  Прошетајте данас, у 21. вијеку мало Српским Топлицама (некад Шехер), па погледајте на шта личе куће Муслимана који данас пљују по форумима како су наспрам њих, који припадају „урбаној раји“ Срби сељаци и брђани.
  Исти је случај и са избјеглицама. Свакако да мали проценат становништва на основу знања, образовања и културе заслужује статус грађана, али као нормалну треба прихватити чињеницу да сваки административни центар расте и развија се. Тако је и Београд прије 1990. имао око 800 000 становника, а данас преко 1,5 милиона. Знам лично полуписмене сељаке који живе у центру Берлина. Роми с Веселог бријега живе у Шефилду.
  Зато је Буда у праву када говори о малограђанштини (мада га ово псовање сврстава међу те које прозива). Ту је основни проблем лоше материјалне ситуације и огромне стопе незапослености. Када би свако имао радно мјесто, онда Бањолучанин оног из Гламоча не би гледао као неког ко му је непријатељ који му заузима мјесто, и обрнуто. То је основа антагонизма, с тим да треба свако да прихвати културу града у који долази, а не да га прилагођава себи.

 7. anja banja luka, 16.10.2011. 17:45:15

  „Важно је да људи воле овај град и да му доприносе, свако у границама својих могућности.“

  Јако добро речено. Знам људе који су дошли овај град у рату и много више учинили него они који су овдје рођени и одрасли. Онај ко миси да је Богом дан само зато што припада домицијелном становништву и да му је то довољно за запослење и просперитет, а да не учи и не усавршава се, тај је бетер.
  Многи људи су радили у индустрији (Чајавец, Инцел, Јелшинград, Житопродукт, Мљекара, Универзал, Унис) и када је дошао рат, имали су распоред на ратишту или радну обавезу. Они су се надали да ће једног дана све бити као некад. Али фабрике су пропадале, систематски уништаване, и ти људи су остајали без посла или и данс раде за неку плату у производњи, која је знатно нижа од оне коју римају буџетлије.
  С друге стране, људи који су током рата дошли у Бању Луку су имали шансу да се запосле само у профитабилним фирмама и државним институцијама (Телеком, Градска управа, Влада, ЕПРС, ратне агенције) гдје су примања знатно већа.
  И ту настаје онај виц
  „Шта Бањолучани раде у 7 ујутро?
  -Гледају кроз прозор избјеглице како иду на посао.“.

  Дакле, они се осјећају угроженим од тих људи, као сад је неко дошао и заузима њихово мјесто, а уствари су фрустрирани својом позицијом. Кад би нам било мало боље стање у економији и људи били запослени, то се не би толико осјећало.

  Ја већ петнестак година радим као „ди џеј“ (пуштач музике), седам година сваког викенда и четвртком, на два мјеста у граду. За прво сам имао препоруку човјека из Клашница (који је већ увелико радио), а на друго ме примио човјек из Оштре Луке (оба мјеста су у центру града). Дакле, људи који нису из Бање Луке су ми помогли да нађем посао у свом граду. А тешко да би ми помогао неки мој стари комшија или пријатељ, јер овдје више не вриједи она „да цркне комшији крава“, већ да цркне комшија.
  Нисам никако за непотизамм али се дивим нпр. људима из Гламоча, који се друже (имају често оно Гламочко вече), па гледају да помогну свом рођаку, „земи“ да се запосли, да упише дијете у школу… Дакле, много позитивније него Бањолучани. Наравно да је трагедија што уопште при запослењу улогу игра мјесто рођења (које нико није бирао сам), а не стручност. Знам много доктора рођених у Бању Луку који иду радити у Нови Град, Градишку, Модричу, Теслић, Котор-Варош, Добој, а знам и многе из ових мјеста који су запослени у Бањој Луци само захваљујући активизму у странци, а немају везе са животом.
  Овај свијет све више личи на животињски и буквално се мора борити да за преживљавање. Најбољи пут до опстанка јесте учење, усавршавање, јер ће знање да се цијени било гдје у свијету.

 8. drazen78bl, 16.10.2011. 18:29:09

  Има и онај:
  – Шетају двојица Бањалуком… Један зна гдје је Градска управа, а други зна све запослене у њој!?
  – Наградно питање: Који је од њих двојице Бањолучанин, а који је из Глаааамоча?
  А море и: Гламоча, зависно од бербе…

 9. Текст је гомила срања…шта је писац хтио да каже, ни он сам не зна појма!

  Какви су то бањалучани, „бураз и чова“, који нису прије 1992 имали ништа у Бањалуци? Шта ти указује да су они баш бањалучани, а нису њујорчани, то неки хипици, јбг па им тек 1992 „ђаво“ показао на балијске станове, а они до тада живјели у парку, удисали свјеж ваздух купали се и умивали у Врбасу који им „бог“ тако дарежљиво поклони!?
  Па ако је „ђаво“ био ђаво буразу и чови, ко је онда балијски „ђаво“?

  Ма ‘ајде боље ти је не млати..ја да сам на мјесту ових људи из Бањалуке, што сад имају милион проблема са станом, пљунуо бих те на сред Бањалуке и приде шамарчину за уши, нека ти се нађе.

 10. рамштајн скидај тог изадјника са слике јебо вам он матер,он вас је упропастио и довео вам овакве какав је Јокић,ти си рамштајн једно ђубре издајничко немој да завршиш ко они твоји 1944,гласали сте 1990 за то да вам доведу 1995 такве какав је Јокић ето вам га кад сте будале и насједате на сваку глупост то је доказ да сте јадни и поражени

 11. Хуго Чавез, 18.10.2011. 00:11:31

  Прије отприлике годину дана ти и ја смо се препирали са неким људима и осуђивали подјеле. Сјећаш се тога? Није у реду ово што си написао. И онај први коментар. Ни мени се не допада текст, али… не смијемо да промовишемо подјеле. Знам много сјајних људи из тих крајева који су допринијели овом граду много више од оних који су ту рођени тако да… нема генерализације!

 12. Хуго Чавез, 18.10.2011. 00:11:31

  Не пада ми напамет да те послушам, Радован је мој идол, просто човјек чим се год бавио ишло му од руке, гледао сам у некој емисији док је био под псеудонимом ДДД излијечио је успјешно неког дјечака, та породица га слави као заштитника породице!
  Ја сам био његова гарда, били смо прво људи па Срби, једнаки и пред Богом и другим људима, једнако и у Требињу и Сарајеву и Бањалуци..а гдје су сада ти људи? Гдје је Дука из Херцеговине, гдје је Каришик из Сарајева, гдје је Златко Брдар из Приједора, Брано Пећанац из Бањалуке, Радуловић из Добоја, Јевђић из Бијељине,…сви ко један, сви за једног један за све…ови кримоси су све уништили, прво су наравно Радована прогласили за непожељним у нашој држави, нашим Палама, она битанга проклета баба сера плавшићка и њено јато кукавица..x-(

 13. Чуј ове титоистичке будалетине која сједи на свом измаштаном пиједесталу славе и побједе и нема ништа „С НАМА“!?:D
  Исти Чеда, Биља Србљановић, Соња, Ната и остале пионирке-бабе! Најрадије би се уписали у бостонске американце, само неће нико да их прими!B-)

  Неће нико плаћеничку и издајничку шупчину ни за комшију а камоли за брата! И још су уфурани у филм типа „Сућеска“ као морални и материјални „побједници“!!!

  Шуги Чавезу рекоше доктори да га поједе онај његов „инсект“, и да му остаје највише двије годинице. Али баја не вјерује, па то ти је…
  Није џаба Шешељ шиљио глогов колац и кретао на Дедовање! Како га тад вампири спријечише, тако су данас Србију и Србе у црно завили! Што у црно, што у дугине боје…:D
  Али, што кажу, ПРЕД ЗОРУ ЈЕ МРАК НАЈГУШЋИ!

 14. Ко си ти да жалиш Србе, Хуго? Јел то неко наш тражио од тебе? Да имаш три чисте у глави ваљда би сконто да је постојала РС прије распада СФРЈ да рата не би ни било, или не би било распада СФРЈ, јбг словенију и хрватску су врбовали из ватикана и западне Европе на сецесију, а да су оне саме изашле оно што би остало би било неминовно Велика Србија, зато је тај рат био најкрвавији у „крњој Југославији“ честој доскочици врлог комунистичко-усташког бојовника стипета месића!
  Ма да је бар остала и она Врбаска и Дринска бановина мање шансе би било за ратове на тим просторима деведесетих.

 15. Хуго Чавез, 18.10.2011. 11:57:58

  Ма јок, ја само уживам у зајебанцији…

  Просто ОБОЖАВАМ кад се сељачине, кркани, и неписмени бољшевици
  овако ОЧИГЛЕДНО к’о сомови на бућкало поФатају на смрдљив мамац који непрестано забацује овај наш бајо Јокић. Он и НЕ МЕРЕ друкше, к’о што и ти „чавезу“ не мереш да набодеш слово „Ђ“ на нећириличној тастатури. А сереш Божи о србовању!
  Дрварско „србовање“ нам је јебало мајку и од четерес пете наовамо, а јебе нас и од деведесет пете све до сад…x-(

 16. а Божо што се толико нервираш,немој насједати на провокације којекаквих,нисам ти ја крив што су твоји изгубили у све три рата буди прави Србин стегни зубе и признај пораз,ја знам да су те злостављали кад си био мали али ми ти овде сви можемо помоћи прихвати руку помоћи коју ти нудимо и лакшећеш преболити сваки пораз,а имам још бољи лијек кажу да је ноћ проведена на барикадама одличан лијек против стреса Божо србендо Косово те зове а ти траћиш вријеме на фронталу нападајући Јокића,Божо треба те твој народ Јокић нам је најмањи проблем

Оставите одговор