Дукић писао Додику због Стевановића и Алумине

Предсједник Компаније Боксит, Рајко Дукић, упутио је данас допис предсједнику Републике Српске, Милораду Додику у намјери да га информише о разговору са начелником Зораном Стевановићем. Дукићу је Стевановић испричао о Додиковом приједлогу да он преузме руковођење Фабриком Алумина из Зворника, односно да, умјесто Мила Матића, обавља функцију предсједника Управног одбора. Даље је Дукић написао да […]

среда, октобар 7, 2015 / 21:26

Предсједник Компаније Боксит, Рајко Дукић, упутио је данас допис предсједнику Републике Српске, Милораду Додику у намјери да га информише о разговору са начелником Зораном Стевановићем.

Дукићу је Стевановић испричао о Додиковом приједлогу да он преузме руковођење Фабриком Алумина из Зворника, односно да, умјесто Мила Матића, обавља функцију предсједника Управног одбора. Даље је Дукић написао да је госп. Стевановићу скренуо пажњу на нека битна питања, а која жели да саопшти и предсједнику.

Такође је посјетио предсједника Додика, да између компаније Боксит и Алумине постоји купопродајни Уговор о испоруци руде боксита до 2020. године и он не би требало, односно не би могао, бити довођен у питање. Дукић је претходно сугерисао Стевановићу, што је у писму пренио и Додику, да ако преузме управљање Фабриком, неке од кадрова задржи на садашњим функцијама.

Преносимо Дукићево писмо у цјелини, преузето са портала компаније Боксит:

-Поштовани господине Предсједниче,

Дана 03. октобра ове године имао сам, у Београду, разговор са господином Зораном Стевановићем кога, како ми рече, предлажете да преузме руковођење Фабриком Алумина из Зворника, односно да, умјесто Мила Матића, обавља функцију предсједника Управног одбора. Не улазећи у разлоге и мотиве, за што је потребно извршити промјену, госп. Стевановићу сам скренуо пажњу на нека битна питања, а која желим да саопштим и Вама:

– Фабрика је у стечају и њом, по Закону, руководи Стечајни управник, односно Скупштина повјерилаца, док је функција предсједника Управног одбора, иако је веома битна, значајно и ограничена.

– Поступке, који се воде пред судовима код нас и у Литванији, а воде се прије свега због имовинско-правног статуса, односно везано за кредите и хипотекарне залоге, треба колико је могуће убрзати, без притисака, везано за рјешавање његовог личног статуса и неких других лица у том спору.

– Процес приватизације мора бити транспарентан и по Закону, у коме свакако Влада, обзиром да је у питању државно предузеће, има и посебне надлежности и обавезе. Мислим да Фабриком треба да управља, односно да је преузме Конзорцијум домаћих компанија. Овај свој став сам износио и приликом прве приватизације, као и у писму прије двије и по године, када је требало спасавати Фабрику од пропасти, након одласка Литванаца и када је Ваша улога и улога Владе била пресудна, да се Фабрика преузме и успоставе у њој одређени Органи, односно процедуре и да данас ради профитабилно и добро. Лично мислим, а то се и показало у многим приватизацијама на нашим просторима, да су домаће Компаније у односу на стране, биле одговорније, и да су приче о иностраним улагањима, прије свега у значајније индустријске капацитете, како у Србији, тако и код нас, у већини случајева остале само приче.

– Фабрика данас успјешно послује, захваљујући прије свега позитивним околностима везаним за тржиште, како по питању снабдијевања квалитетнијом рудом боксита и јефтинијим гасом и лужином, тако и по питању продаје производа на Европском тржишту, а посебно компанијама које се више не баве производњом металуршке глинице, лоциране у Словенији, Мађарској, Црној Гори и Мостару.

– Обзиром на осјетљивост тржишта, треба бити обазрив да се не праве никакве турбуленције, које могу изазвати позорност код Купаца. У том контексту предложио сам госп. Стевановићу да, ако преузме управљање Фабриком, неке од кадрова задржи на садашњим функцијама, а да посебну пажњу посвети развојној функцији, концентришући одређене кадровске потенцијале које Фабрика има и који раде на тим пословима. Кроз развојну функцију сагледати и могућности, а оне су велике, да се одређени садашњи техничко-технолошки процеси усавршавају, како са аспекта веће продуктивности и бољег квалитета, тако и по питању уштеде енергије. Обзиром на структуру производње производа у Фабрици могуће је и требало би развити више профитабилних производа за што нису потребна велика улагања.

– Између Компаније Боксит и Алумине постоји купопродајни Уговор о испоруци руде боксита до 2020. године и он не би требао, односно не би могао, бити довођен у питање. Ових дана биће предложен и дугорочни Уговор, везано за пружање услуга о превозу роба које Фабрика производи, до Купаца. Боксит има инфраструктуру и транспортна средства да може у цјелости да задовољи потребе Фабрике, везано за превоз њених производа. Такође, постоји и адекватна сарадња везана за купопродају других роба, прије свега из области хране, које Компанија Боксит производи и испоручује Фабрици. Свакако да све мора бити засновано на тржишним условима и међусобним односима уз пуно уважавање. Боксит и Алумина су значајна два привредна капацитета, не само за регију Бирач и Подриње, већ и за Републику Српску, и добра међусобна сарадња треба и може бити од користи свима.

– Садашњи међусобни односи су на завидном нивоу, што је свакако имало утицаја, када је у питању Компанија Боксит , везано за производњу руде, односно концепцију дугорочног развоја рударске производње, изградњу инфраструктуре и набавку транспортних средстава за превоз роба, производњу хране, а с друге стране Фабрика има сигурног и поузданог стратешког партнера у најзначајнијим сегментима своје пословне активности.

Господин Стевановић је мишљења да садашње пословне односе треба и даље развијати, поштујући све што је до сада договорено, дајући предност једни другима, у даљим пословним односима – стоји у допису Предсједника Компаније Боксит.0 КОМЕНТАРА

 1. Ево, један од привредника који би могао бити предсједник ВЛАДЕ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА, владе за прву праву послератну обнову коју ЗОРА предлаже од завршетка прошлих избора.

  Није он једини у Српској, али је један од оних који имају смисла за организацију и развој стратешких грана привреде-доказано.

  Знам да ће можда неки рећи како има велико богаство.

  Да,вјероватно је доста стекао и због монопола,човјек је деценијама у привреди гдје се на мјесечном нивоу врте десетине милиона марака.

  За критичаре желим да кажем да погледају како су живјели људи док се он питао, како јадно кад су га отјерали „поштени“ политичари, како данас живе хиљаде домаћинстава на регији кад се вратио?

  Шта би ми, да имамо онаквог менаџера који ће радити за 2.000 марака мјесечно?

  Такви на западу добијају милионске уговоре за годину дана рада у системима као што је Боксит.

  Човјек је увезао све ресурсе, од Боксита и његове основне дјелатности, до пољопривредне производње и осталих дјелатности.

  Тек какве услове за рад има локална самоуправа, какве услове за нормалан живот грађани Милића?

  Милићи немају незапослених,наравно ко хоће да ради, такво стање у БиХ има само још Горажде у Федерацији.

 2. Ових дана и Борис Тадић и Младен Иванић поново о страним инвестицијама, а очито да су нам знатно потребније домаће инвестиције.

  Заиста јесте чудно да се високорагирани партијски војник поставља на чело успјешне компаније, иако актуелни менаџмент остварује одличне резултате. А претпоставка је да су и то снсд кадрови. Као да неко жели да рашчерупа уочен плијен. Братија је успјела чак и ЕРС увести у проблеме.

Оставите одговор