Дукафест: Прикупљено 12 КМ за филмски буџет Републике Српске

Фестивал студентског филма "ДукаФест" отворен је синоћ у Дому омладине у Бањoj Луци. У 20.00 часова, у дупке пуној сали иначе празног Дома омладине, глумци са Академије умјетности, Белинда Божичковић и Бојан Колопић, свечано су саопштили да је у буџету Републике Српске ове и наредне године за снимање филмова предвиђено: 0 КМ! Упоредили су то […]

петак, новембар 22, 2013 / 15:29

Фестивал студентског филма "ДукаФест" отворен је синоћ у Дому омладине у Бањoj Луци.

У 20.00 часова, у дупке пуној сали иначе празног Дома омладине, глумци са Академије умјетности, Белинда Божичковић и Бојан Колопић, свечано су саопштили да је у буџету Републике Српске ове и наредне године за снимање филмова предвиђено: 0 КМ!

Упоредили су то и са филмским буџетом претходних година, који је износио, такође невјероватних: 0 КМ.

Ипак, љубитељи филма у сали Дома омладине нису се осрамотили те су брже-боље засули бину гвозденим новчаницама. На крају, у буџет за снимање филмова у Српској, слило се нешто више од 12 конвертибилних марака.

Дукафест је могао почети

У наредна три дана биће приказано 38 филмова у такмичарском програму фестивала, који је настао селекцијом више од 220 филмова, у којима доминирају углавном социјално-егзистенцијалне теме.

У недјељу ће бити додијељене награде, а приказаће се филм Боба Јелчића – Одбрана и заштита, иначе побједник Пулског фестивала.

Дукафест има и пратећи програм: у оквиру фестивала биће одржане радионице, које ће водити вишеструко награђивани филмски радници: Неџад Беговић, Мирослав Момчиловић, Бобо Јелчић.

Буџет фестивала ове године смањен је за 50%, а сви програмски садржаји су бесплатни.

Први „ДУКАФЕСТ 2008“ одржан је у помен прерано преминулог Душка Дукића Дуке, студента филмске и ТВ режије на Академији умјетности у Бањој Луци и бубњара бенда Гутенбергова штампарија, на иницијативу студената драмског одсјека АУБЛ, Мирка Поњевића, Сергеј Слишка, Владимира Пејића, Вање Бана, Душка Станивука, Игора Сузића, Саше Каракаша, Јелене Топић и других…0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор