Дуда више није селектор

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић поднио је оставку наводећи као разлог за одлазак са "кормила” државног тима чињеницу да се не осјећа ни физички ни ментално спремним да настави са послом кога се прихватио 2008. године. У саопштењу које је објављено на сајту Кошаркашког савеза Србије (КСС) Ивковић наводи да је пред репрезентацијом Србије […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 15:00

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић поднио је оставку наводећи као разлог за одлазак са "кормила” државног тима чињеницу да се не осјећа ни физички ни ментално спремним да настави са послом кога се прихватио 2008. године.

У саопштењу које је објављено на сајту Кошаркашког савеза Србије (КСС) Ивковић наводи да је пред репрезентацијом Србије најважнија година у олимпијском циклусу и подсjећа да „беле орлове” од 31. августа до 18. септембра очекује шампионат Европе у Литванији.

„Биће то квалификационо такмичење за одлазак на Олимпијске игре 2012. године у Лондону. Кошаркашка организација, уз помоћ свих спортских институција, требало би да предузме све неопходне мере да би се репрезентација директно квалификовала на Игре, односно да би освојила прва два места на континенталној смотри”, поручио је бивши селектор.
Ивковић је у свом другом мандату на челу државног тима већ на првом великом такмичењу, Европском првенству у Пољској 2009. године, освојио сребрну медаљу.
„Сматрам да је наш тим у овом тренутку квалитетнији и искуснији него пре две године. Такмичарски циљ у Литванији не сме, међутим, да буде императив. С обзиром да је Литванија домаћин турнира, јасно је да ће конкуренција за прве две позиције бити јача него икада”, истакао је Ивковић.
Искусни стручњак напоменуо је да „бели орлови” имају и додатну шансу за одлазак на најзначајнији спортски догађај уколило визу за Лондон не обезбиједе на Европском првенству. У том случају очекују их додатне квалификације, али то по Ивковићевим ријечима није добра опција.
„Ако учествујемо у додатним квалификацијама и пласирамо се на Игре, мораћемо два пута за само пар месеци да дижемо форму јер наш такмичарски циљ у Лондону је – олимпијска медаља”, поручио је Ивковић.
Он је поновио да је мјесто селекрора српске репрезентације за њега „изузетна част и признање” и додао да неизмирене финансијске обавезе КСС према њему „нису и не могу бити разлог за оставку”.
На одласку са фунцкије Ивковић је захвалио свим члановима стручног штаба репрезентације са којима је сарађивао у претходном периоду и нагласио да ће бити уз Стручни савјет и државни тим и у будућности.
„Спреман сам да пренесем сва своја искуства у раду са овом генерацијом играца и понудим комплетан план и програм припрема”, истакао је Ивковић.
Обраћајући се писаним путем предсједнику КСС Драгану Капицићу, са којим се није чуо три мјесеца, бивши селектор је напоменуо да је свјестан важности тренутка и чињенице да су челни људи савеза „преоптрећени изменама Статута и припремама за Скупштину”.
„Погрешно је уверење да би моје ‘да’ решило нагомилане проблеме у Савезу. Надам се да ће моја одлука убрзати испуњење обавеза према играчима и члановима стручног штаба и допринети да се све структуре мобилишу и донесу најбоља решења у изборној години”, закључио је Ивковић.Оставите одговор