Додик: Њемачка жели помоћи

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је његов лични утисак након разговора са њемачким канцеларом Ангелом Меркел да Њемачка истински жели да помогне БиХ, без жеље да намеће рјешења и врши притисак било које врсте. Он је нагласио да га након састанка у петак са Меркеловом и њеним сарадницима у […]

субота, фебруар 12, 2011 / 13:22

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је његов лични утисак након разговора са њемачким канцеларом Ангелом Меркел да Њемачка истински жели да помогне БиХ, без жеље да намеће рјешења и врши притисак било које врсте.

Он је нагласио да га након састанка у петак са Меркеловом и њеним сарадницима у Берлину посебно радује истинска спремност да помогну БиХ у коришћењу средстава европских фондова.

"Госпођа Меркел је изразила жељу да помогне евроатланске интеграције овог простора и да подржи већи степен ангажовања различитих фондова ЕУ за подршку инфраструктурних пројеката, због чега је неопходно да БиХ добије кандидатски статус БиХ за ЕУ како би доступност тих средстава била већа", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Говорећи о уставним промјенама, Додик је рекао да је Меркеловој пренио став да РС, када је ријеч о одлуци Суда у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци", сматра да треба уклонити дискриминацију у погледу кандидовања.

"Ми не можемо да прихватимо да члана Предсједништва БиХ из РС не бирамо директно, јер је то став који је везан за политичку репрезентативност, а Предсједнииштво није протоколарни орган као у неким другим земљама. Оно има значајне извршне компетенције у области спољне политике и области одбране и у том погледу за нас је апсолутно неприхватљиво и остајемо при томе да се члан Предсједништва из РС бира непосредно", рекао је Додик.

Он је нагласио да је евентуална измјена у том дијелу могућа само у смислу да се наведе да се умјесто Србин из РС за Предсједништво БиХ бира један члан из РС.

Истичући да је са Меркеловом разговарао и о такозваној уставној клаузули у вези европских интеграција, Додик је нагласио да Европа не тражи никакву клаузулу и да је идеја о томе потекла из Сарајева.

"Ми не можемо прихватити да се у Устав угради клаузула која би сва европска питања по аутоматизму одлучивања ставила на ниво БиХ и на тај начин нас довела у позицију да Уставни суд, који се показао као политичко-навијачки орган, доноси одређена рјешења", рекао је Додик.

Он је нагласио да је могуће у преамбули Устава БиХ навести да је БиХ опредијељена за европске интеграције и да ће се на бази тога односи уредити посебним споразумом страна у БиХ.

Додик је рекао да РС не може прихватити да се одрећене надлежности упишу у Устав као наделжности БиХ, јер је, како је навео, та активност злоупотребљена како би се направила штета РС.

"Немогуће је прихватити да се надлежност за правосуђе да БиХ, јер то није њихова надлежност", рекао је Додик, истичући да и у Дејтонском споразуму пише да све оно што није изричито дато БиХ у недлежност припада ентитетима.

Он је нагласио да посебно закони који су наметали различити високи представници не могу бити верификовани у Уставу БиХ.

Додик је рекао да је јуче на састанку са њемачком канцеларком разговарано и око судбине ОХР-а и да је јасно и видљиво да је Европа у неугодној позицији ако дозволи даље кретање БиХ према ЕУ, а да у њој постоји ОХР.Оставите одговор