Ђурић: Фундаменталисти и екстремисти неће одклучивати о изгледу трга у Митровици

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да фундаменталисти и екстремисти неће одлучивати како ће изгледати трг у Косовској Митровици и тамошње саобраћајнице, истичући да се оне граде у складу са законима Покрајине и дозволом града. Ђурић је рекао да је погрешно протумачена намјера српске стране да се уклони бетонска […]

недеља, јул 13, 2014 / 16:37

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да фундаменталисти и екстремисти неће одлучивати како ће изгледати трг у Косовској Митровици и тамошње саобраћајнице, истичући да се оне граде у складу са законима Покрајине и дозволом града.

Ђурић је рекао да је погрешно протумачена намјера српске стране да се уклони бетонска барикада на ибарском мосту, који дијели сјеверну и јужну Митровицу и изгради „парк мира“, који треба да буде симбол изградње повјерења два народа.

„Неодговорни политичари у Приштини су то искористили на други начин, потпуно погрешан, и онда је уследио низ провокација. Фундаменталисти и екстремисти неће одлучивати како ће изгледати трг у Косовској Митровици и тамошње саобраћајнице“, изјавио је Ђурић за РТС.

Он је подсјетио да је приликом уклањања барикада дошло до ескалације албанског насиља што је још више продубило међусобно неповјерење.

У насилничким демонстрацијама у јужном дијелу Косовске Митровице 22. јуна повријеђено је 13 косовских полицајаца, 10 грађана, те два новинара.

Више десетина Албанаца протестовало је тада у јужном дијелу Косовске Митровице, тражећи да буде уклоњен „парк мира“ који је постављен на мосту на ријеци Ибар који раздваја сјеверни српски од јужног албанског дијела овог града, након што су уклоњене барикаде.

Албанци су у ноћи између 9. и 10. јула у мјешовитом насељу Бошњачка Махала у сјеверној Митровици поставили административни натпис Трг Адема Јашарија и поставили заставе Албаније.

Ђурић и замјеник премијера самопроглашеног Косова Едита Тахири састали су се 11. јула у Бриселу са високим представником ЕУ Кетрин Ештон и том приликом није дошло до договора око изградње „парка мира“ и Трга у бошњачкој махали.

Планирано је да се двије делегације поново састану 22. јула, а Ђурић је изразио сумњу да ће и тада доћи до било каквог договора.0 КОМЕНТАРА

  1. Сложио бих се са Ђурићем, тачно, они екстремисти који су позивали на убијање 100 за једног, пријетили клањем рђавим кашикама, пријетили бомбардовањем Авијана и сл, сигурно неће одлучивати о изгледу и називу трга.

Оставите одговор