Дјела угледних аутора на 67. Канском фестивалу

За Златну палму на 67. Канском фестивалу, који ће бити одржан од 14. до 25. маја, бориће се велики мајстори филма, попут Годара, Егојана, Лоуча, Кроненберга, Азавинисијуса и браће Дарден. Раније је најављено да ће фестивал отворити биографска прича Оливера Дана "Грејс од Монака", који ће бити приказан ван конкуренције, док је у четвртак саопштен […]

понедељак, април 21, 2014 / 12:36

За Златну палму на 67. Канском фестивалу, који ће бити одржан од 14. до 25. маја, бориће се велики мајстори филма, попут Годара, Егојана, Лоуча, Кроненберга, Азавинисијуса и браће Дарден.

Раније је најављено да ће фестивал отворити биографска прича Оливера Дана "Грејс од Монака", који ће бити приказан ван конкуренције, док је у четвртак саопштен главни такмичарски програм од 18 филмова, као и селекција "Известан поглед".

Ове године канска публика премијерно ће видјети чак три канадска аутора. Атом Егојан се шести пут такмичи на фестивалу са трилером о отмицама "Ухваћен". Ту је и Дејвид Кроненберг са сатиром о индустрији забаве "Водич ка звјездама" и тинејџ глумачком звиједом Робертом Патинсоном у главној улози. Трећи Канађанин, 25-годишњи Хавијер Долан из Квебека, један је од најмлађих у такмичарској конкуренцији са драмом "Мама".

Боје САД у Кану бране Бенет Милер и Томи Ли Џонс. Милер, аутор хваљених остварења "Капоте" и "Формула успеха", у новом филму "Focatcher" прича о убиству олимпијског шампиона у рвању Дејва Шулца. Ли Џонсов "Домаћин" је вестерн драма, са Хилари Свенк, Мерил Стрип и редитељем у главној улози.

За Златну палму седми пут бори се и легендарни француски аутор Жан Лик Годар, овога пута са експерименталним 3Д остварењем "Збогом језику". Њега је надмашио Британац Кен Лоуч, коме је ово 12. пут у такмичарској конкуренцији, са филмом "Џимијева дворана". Боје домаћина бране и оскаровац Мишел Азанавицијус са "Потрагом" и Бертран Бонело са биографским филмом "Сен Лоран" о славном француском дизајнеру.

Ново дjело браће Дарден, зове се "Два дана, једна ноћ", а четврти пут на француску обалу стиже и Мајк Ли, са портретом познатог сликара из 19. вijека "Господин Тарнер". У Кану ће бити и руски редитељ Андреј Звјагинцев са СФ драмом "Левијатан", Алис Рорвахер и њено "Чудо", Оливије Асајас ("Облаци Силс-Марије"), Наоми Кавасе ("Заустави воду"), Дамијан Сифрон ("Дивље приче") и Нури Билге Џејлан ("Зимски сан").Оставите одговор