Директор ММФ ухапшен у Њујорку због силовања

Директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан ухапшен је у Њујорку и оптужен за сексуални напад на једну хотелску спремачицу, извијестио је "Њујорк Тајмс". Тужилаштво у америчкој држави Њујорку подигло је оптужницу против Строс-Кана за кривично сексуално дјело, покушај силовања и противправно затварање после наводног сексуалног напада на хотелску спремачицу. Амерички лист, позивајући се на […]

недеља, мај 15, 2011 / 14:41

Директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан ухапшен је у Њујорку и оптужен за сексуални напад на једну хотелску спремачицу, извијестио је "Њујорк Тајмс".

Тужилаштво у америчкој држави Њујорку подигло је оптужницу против Строс-Кана за кривично сексуално дјело, покушај силовања и противправно затварање после наводног сексуалног напада на хотелску спремачицу.

Амерички лист, позивајући се на портпарола полиције, пренио је да је Строс-Кан, могући кандидат Социјалиста на наредним предсједничким изборима у Француској у априлу, ухапшен неколико минута прије него што је за Париз требало да полети са Међународног аеродрома "Џон Ф. Кенеди" у Њујорку, пренио је Ројтерс.

Три детектива у цивилу су га извели из авиона „Ер Франса“ и ухапсили под оптужбом за сексуални напад у суботу током дана, на спремачицу хотела недалеко код Тајмс сквера, саопштиле су њујоршке власти.

На Строс-Кана се у Француској досад гледало као на најзигледнијег кандидата социјалиста на предсједничким изборима идуће године и као на неког ко има шансе да побиједи предсједника Николу Саркозија.

До инцидента је дошло у хотелу „Софител“, на 44 улици, између Пете и Шесте авеније, око поднева, када је спремачица ушла у собу, а шеф ММФ-а, како наводе медији, изашао наг из купатила, бацио је на кревет и присилио на орални секс.

Спремачица је у једном тренутку успјела да се отргне насилнику и звала у помоћ колеге, који су звали полицију. Неке агенције наводе да је Строс-Кан хотелску собу напустио у журби, заборавивши чак и мобилни телефон.

Строс-Кан је бивши профессор економије, који је 1980-их ушао у политику, као министар финансија. Он је 2007. године већ био тражио да буде кандидат социјалиста, али су се социјалисти опредијелили за Сеголен Роајал, која је завршила на трећем мјесту.

Исте године, уз подршку новог предсједника Француске, он је дошао на чело ММФ-а, што су многи протумачили и као маневар Саркозија да неугодног противника држи што даље од Француске.

Строс-Кан (62) је већ имао скандал 2008. године због везе са Пирошком Нађ, која је била виши функционер у одјељењу ММФ-а за Африку. Пошто је у Фонду отворена истрага, Нађ је напустила ММФ и прешла у Европску банку за обнову и развој.

Његовом имиџу у Француској, међутим, много више је нашкодио чланак у „Франс соару“ у коме се износе детаљи луксуза којим је Строс-Кан окружен, због чега је он одлучио да тужи тај лист и тражи одштету.Оставите одговор