Дервента: "УНИС" најзначајнији извозник из БиХ на тржиште ЕУ

Влада Републике Српске спремна је да подржи Фабрику цијеви "УНИС" из Дервенте у реализацији циљева када је ријеч о извозу, али и увођењу нових технологија у производњу, јер је ова фабрика назначајнији извозник из БиХ на тржиште ЕУ, изјавио је данас министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић. "Ми смо ту да помогнемо да […]

уторак, мај 31, 2011 / 14:06

Влада Републике Српске спремна је да подржи Фабрику цијеви "УНИС" из Дервенте у реализацији циљева када је ријеч о извозу, али и увођењу нових технологија у производњу, јер је ова фабрика назначајнији извозник из БиХ на тржиште ЕУ, изјавио је данас министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић.

"Ми смо ту да помогнемо да оно што `УНИС` намјерава да уради буде успјешно реализовано. Очекујемо да ће до 2015. године ова компанија бити први извозник у ЕУ из металне области. Спремни смо да заједнички рјешавамо проблеме који су препрека остваривању тог циља", рекао је Ковачевић новинарима након посјете погона Фабрике "УНИС".

Он је нагласио да ова фабрика никада до сада није тражила помоћ Владе, већ је проблеме рјешавала сама.

"Велика је ријеткост да неко не тражи помоћ. Ова компанија тренутно има проблема са обртним срествима и тај проблем ћемо ријешити заједнички", поручио је Ковачевић.

Већински власник Фабрике "УНИС" Драган Томић рекао је да очекује да у овој години буде остварен рекордан извоз, поготово што се извози у Њемачку гдје постоји велика потреба за челичним производима.

"Извоз у ЕУ у овој години требало би да износи око 200 милиона КМ, што је два и по пута више него у 2008. години када је забиљежен рекорд у извозу", навео је Томић, додајући да је то могуће остварити само ако не дође до непредвиђених проблема у вези са набавком репрматеријала или у производњи.

Он је додао да је криза оставила трагове на пословање ове компанија, али је то прошлост.

Фабрика цијеви УНИС из Дервенте данас производи 180 000 тона разних врста цијеви и запошљава 550 радника. До приватизације у овом предузећу је прерађивано 40 000 тона, а у првој години приватизације производња је удвостручена.

Према Томићевим ријечима, у плану је и запошљавање нових радника јер је у плану повећање производних капацитета. До краја године у овој дервентској фирми требало би да буде запослено више од 600 радника.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор