Далеко од људи (FAR FROM MEN/LOIN DES HOMMES)

Алжир 1954. Година у којој је почео Алжирски рат.

недеља, октобар 18, 2015 / 12:48

Далеко од људи, у голим брдима, Виго Мортенсен, бивши војник, ради у школи као учитељ.

Учитељу доводе затвореника, Алжирца који је убио комшију због земље – ето сузе на нашем лицу. Учитељ га мора одвести до затвора у удаљеном граду.

Филм је, колико о обичајима традиционалних Алжираца, али више о идентитету људи без дома и родног краја. Или са непризнатим поменутим категоријама.

"Моји родитељи су били Шпанци. За Французе сам био Арапин. За Арапе сам Француз!", каже главни лик у једном разговору, у овом филму, рађеном – погађате – према краткој причи Албера Камија.

(Данас, у оградама и жицама преграђеној Европе, опет видимо да постоје и Арапи и Чифути, Балканци, Јужњаци, Варвари, Хуни, итд.)

Ками је био Француз рођен у Алжиру исто као и главни лик који се у филму пита : за кога он да се бори? О томе су главни дијалози у филму, ту је и спомен на злочин француске војске, која стријеља заробљене. Такође, филм је и о пријатељству двојице "ничијих".

Пусти и лијепи крајеви Алжира, карактер главног лика и мјесто гдје је одабрао да проводи вријеме као да причају о тој отуђености и усамљености ничијег човјека, далеко од људи и историје која се управо одвија и у којој не жели да учествује (Алжирски рат). Или жели на свој начин: образује алжирску дјецу.

Пејзаж има нешто попут оног у филмовима Живка Николића, али ипак је овај филм далеко лакши за гледање као и свака тема са друге географије јер нисмо везани жилама за тло на којем се дешава.

Улоге:

Реда Катеб
Виго Мортенсен

Режија: Дејвид Оелхофен

Година: 2015Оставите одговор