Дачић: Разговор са ДС најпре о економији, онда о кадровима

Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је да ће разговор коалиције СПС-ПУПС-ЈС са демократама, најављен за данас у сједишту Демократске странке, бити усмјерен прије свега на питања која се тичу социјалне политике и економије. Дачић није још прецизирао термин одржавања састанка, али је нагласио да он неће бити тајни и да ће се на њему разговарати […]

понедељак, мај 28, 2012 / 15:39

Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је да ће разговор коалиције СПС-ПУПС-ЈС са демократама, најављен за данас у сједишту Демократске странке, бити усмјерен прије свега на питања која се тичу социјалне политике и економије.

Дачић није још прецизирао термин одржавања састанка, али је нагласио да он неће бити тајни и да ће се на њему разговарати о програмским питањима – о политици коју треба да води наредна влада.

„Не очекујем никакве спектакуларне разлике у нашим ставовима. Нас највише занимају социјална политика и вођење економије, која би требала да уместо штедње и јачања фискалне одговорности иде у правцу улагања у привредни раст”, нагласио је Дачић новинарима на Београдском сајму.

Како је поновио, за такву врсту економске политике залажу се и француски и амерички предсједник, нагласивши да ни српски народ „не може више да штеди јер нема шта”.

„То треба да буде централна тема данашњих разговора, уз наравно даље питање тока евроинтеграција, заштите националних интереса, борба против криминала и корупције…. Техничка питања о новој влади нису тренутно тема”, рекао је Дачић наводећи да један од могућих проблема у разговорима са ДС може да буде економски програм.

„Гувернер каже да морамо да наставимо да штедимо. Ми очито имамо у монетарној политици људе који припадају неолибереалном концепту који је доживео колапс и у Европи и у мени ће имати жестоког противника”, навео је Дачић.

Лидер социјалиста је нагласио да је у последњих седам дана било више билатералних састанака између партијских челника у Србији, него у протеклих неколико година.

Међу тим сусретима, како је додао, био је и сусрет са Александром Вучићем, који сада води Српску напредну странку.

„Сви заједно имамо одговорност и морамо међусобно да разговарамо. Те разговоре треба демистификовати и јавност мора да зна да није сваки разговор усмерен само ка формирању владе или склапању неких коалиција, већ да постоје и друге теме”. рекао је Дачић.

На питање кога би још вољели да виде у коалицији, поред њих и демократа, Дачић је рекао да прво мора да буде упознат са мишљењем ДС – ко је за њих прихватљив, а ко не.

„Није битно ко кога воли и ко кога не воли. Битна је политика наредне владе, односно да своју страначку политику нико не намеће као државну”, навео је Дачић.Оставите одговор