Да не буде забуне: Њемачка тражи признање Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за Дневник РТС пре почетка дијалога Београда и Приштине да вијести из Брисела нису нарочито повољне и добре. „Уз све оне лоше вести које смо могли да чујемо претходних дана, у вези са платформом и поглављем 35, данас смо информисани да постоји и амандман који […]

уторак, октобар 13, 2015 / 22:38

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за Дневник РТС пре почетка дијалога Београда и Приштине да вијести из Брисела нису нарочито повољне и добре.

„Уз све оне лоше вести које смо могли да чујемо претходних дана, у вези са платформом и поглављем 35, данас смо информисани да постоји и амандман који нам додатно отежава наставак евроинтеграција кроз платформу за поглавље 35, предлагач је Немачка, а амандман подржавају Велика Британија и, погодићете — Хрватска“, каже Ђурић.

Према његовим ријечима, цијела делегација је погођена таквим развојем догађаја, па и предсједник Владе озбиљно разматра како посматрати будућност процеса дијалога, па и цијеле Владе.

Ђурић је изјавио да се додатно погоршавају услови за евроинтеграције у вези са дијалогом Београда и Приштине и врши се додатни притисак да се Србија натјера да директно или индиректно призна независност Косова.

Премијер ће наредних дана интензивно то разматрати, али се надам се да ће у наставку вечери ствари изгледати нешто позитивније, каже Ђурић.

„Имам утисак да многи у ЕУ не разумеју шта се заправо дешава, каква је размера проблема са којима се суочавамо. Многи нису веровали да ћемо и када се радило о резолуцији о Сребреници ми затражити помоћ од Русије, па смо је затражили и победили смо, спречили да будемо означени као геноцидни народ. Када је Хрватска увела, блокаду на граници, увели смо контра мере па смо успели да се изборимо“, навео је Ђурић.

Како је додао, ЕУ треба отворено да нам каже да ли нас жели или нас не жели, ово што нам предочавају не говори ништа добро.

„Ми желимо да односе са Приштином финализујемо, желимо да разговарамо. Морамо да се договарамо у корист свих грађана, али немојте да тражите ни од премијера ни од српске делегације да раде против свог народа, јер ми то нећемо“, рекао је Ђурић.

На питање има ли наде да се садржај на папиру поправи, Ђурић каже да не би били у Бриселу да не верују да разговор има смисла, али није фер суочавати Србију са новим условима, у овом тренутку, поготову од оних који се представљају као наши пријатељи

Портпаролка Федерике Могерини Маја Коцијанчич није данас могла прецизно да одговори да ли се дијалог води између Београда и Приштине или Косова и Србије.

„За нас је само једна дефиниција дијалога и та је јесно. То је да је дијалог који пратит већ годинама је овај исти дијалог. За нас је дијалог само један и висока представница је само једна. Ви то можете проверити у свим документима. За нас је то један дијалог и то је оно што вам могу рећи“, рекла је Коцијанчич.0 КОМЕНТАРА

 1. Sva ova halabuka oko Kosova je neproduktivna i ne donosi ama bas nista povoljno za Srbiju.Ta je stvar zavrsena jos 1999 i Kosovo je u Srbiji znacajno samo za izbornu trku.Posto Vucic zna da ce mu rejting zbog katastrofalne ekonomske situacije rapidno padati on hoce novim izborima da dobije nove 4 godine ,pa kobajagi mijenja retoriku.To cini i Dacic koji poslije najnovijih afera gubi tlo pod nogama.Nikolic zna da nema ama bas nikakve sanse za reizbor i sada ce se ponovo retoricki udaljavati od EU i vracati se svojim izvornim idejama,
  Nazalost narod to ne vidi a i da vidi ko ga pita.
  Srbija i BiH su samo poligoni za vjezbu i nemogu ama bas nista samostalno uciniti.

 2. Chapter 35 – Other issues
  This chapter includes miscellaneous issues which come up during the negotiations but which are not covered under any other negotiating chapter. Chapter 35 is dealt with at the end of the negotiating process.

  И сама ЕУ се завитлава са својим правилима. Ево оригиналног описа поглавља 35. То би требало да значи да је Србија све остало испреговарала.

  😉

Оставите одговор