Да ли је месо генетски модификованих животиња безбједно

Месо и млијеко клониране стоке и њиховог потомства безбједни су за конзумирање, објавила је данас група независних научника. Савјетодавна комисија за нову храну и процесе саопштила је да вјерује да ова врста хране не представља никакав ризик по здравље, преноси Би-Би-Си. Чланови ове комисије наводе да не постоји суштинска разлика између меса и млијека клонираних […]

петак, новембар 26, 2010 / 20:58

Месо и млијеко клониране стоке и њиховог потомства безбједни су за конзумирање, објавила је данас група независних научника.

Савјетодавна комисија за нову храну и процесе саопштила је да вјерује да ова врста хране не представља никакав ризик по здравље, преноси Би-Би-Си.

Чланови ове комисије наводе да не постоји суштинска разлика између меса и млијека клонираних животиња и оних које су рођене природним путем.

У САД, Јужној Америци и Азији сточари могу да узгајају потомство од клонираних крава, оваца и свиња да би повећали производњу млијека и меса.

Фармери у Европи који желе да уведу у ланац исхране прехрамбене производе од клонираних животиња морају да добију специјалну дозволу за "нове врсте хране".

Коментатори оцјењују да се ова мјера, у суштини, своди на забрану, пошто се за кршење Регулативе о новим врстама хране добија казна до 6.000 евра.

Неки европски фармери сматрају да су доведени у неравноправан положај, јер им је онемогућена примјена нове технологије.

Критичари кажу да, осим заштите сточног фонда, постоје и снажни етички разлози за забрану употребе клонираних животиња за прехрану у Европи.Оставите одговор