dysko

Да ли је компас покварен или изгубљен?

Са одласком 2010. године формирана је нова влада Републике Српске. Претходно су СДС и СНСД потписали платформу о заједничком наступу на бх нивоу. Тако је, ако бог да, за бх ниво направљен стандард који ће поштовати све будуће страначке поставе у парламенту БиХ и припадајућем дому народа. Коалиција на нивоу Републике Српске није разматрана, осим […]

петак, фебруар 4, 2011 / 12:36

Са одласком 2010. године формирана је нова влада Републике Српске. Претходно су СДС и СНСД потписали платформу о заједничком наступу на бх нивоу.

Тако је, ако бог да, за бх ниво направљен стандард који ће поштовати све будуће страначке поставе у парламенту БиХ и припадајућем дому народа.

Коалиција на нивоу Републике Српске није разматрана, осим у кулоарско-булеварским кружоцима. СНСД је буџетски колач, који већ дуго једу сами уз грицкање садејствујућих СП и ДНС, оставила на истом столу чије се ноге већ крпе и учвршћују, док се ”мени” полако редукује.

Првих неколико скупштинских засједања у РС остало је у сјени многобројних пријема и славља праћених обећањима власти, надом народа и скептицизмом опозиционих странака. А било је много расправа, варница и полемика. Владајући су осионо и неопрезно одбијали готово све опозиционе приједлоге, сугестије и амандмане. Ваљда су мислили да се усвајањем европског стандарда да један подтредсједник Народне скупштине РС буде из опозиције, са опозицијом завршили до сљедећих избора.

СДС-у су одбили многе приједлоге закључака и амандмана.Навешћу само неке, уз ограду да не цитирам, већ парафразирам:

– Да МУП и Тужилаштво анализирају негативне ревизорске извјештаје како би се утврдила евентуална штета по буџет и процесуирали одговорни ако их буде.

– Да се формира анкетни одбор за испитивање рада у робним резервама гдје су сви инспекцијски органи и ревизија утврдили бројне неправилности и незаконитости.

– Да се овај скупштински сазив обавеже да неће дати сагласност на продају електроенергетског сектора.

– Да се обавежу Народна скупштина и влада да не предузимају активности у правцу укидања борачке организације.

– Да се смањи буџет предсједника републике, а средства усмјере на одликоване борце и друге категорије које нису биле предвиђене у буџету или су мизерно планиране (уопштено, да не набрајам).

– Да се нађу средства за борачки додатак од 12 000 000 КМ, која нису била предвиђена буџетом (ово су додуше компензовали на тај начин што су након одбијања оваквог амандмана СДС-а усвојили готово идентичан амандман, али овај пут СНСД-а. Што би наш народ рекао, ”да се власи не досјете”).

– Да се у буџету РС обезбједе средства од 100 000 КМ за Коло српских сестара,колико је предвиђено и обезбјеђено за Мерхамет и Каритас (ово је по мом мишљењу најсрамотнији поступак тренутне скупштинске већине).

Већина медија игнорисала је скупштинске расправе и тако заштитила СНСД од шире друштвене осуде и критике.

Свети српски јануар је протекао у циркуским представама везаним за креирање власти на нивоу БиХ, гдје су српски лидери избјегли да буду оптужени за опструкцију или да постану медијски кловнови који забављају јавност на ову тему.

СДП је све ове атрибуте приграбио за себе, враћајући нас на кратко на почетак деведесетих. Чак, ”СДП-ФТВ” је успјела да превазиђе и надмаши и Ристу Ђогу. Његове емисије су ипак трајале 30 минута и биле склоне хумору, за разлику од ”СДП-ФТВ” чији програм је посвећен пљувању и траје дупло више.

И онда ничим изазван, а ни одговоран, наш нови предсједник републике, који је моћ и утицај пренио у нову зграду(моћ је тамо гдје је плочица са иницијалима М.Д. а не тамо гдје то одређују устав и закони), обрушио се на борачку популацију, која је тражила да се закон испоштује и да добију оно што је НСРС одредила да им припада.

Истовремено је, заједно са премијером, примио већ заборављеног лидера СЗдС. Вјероватно је то учинио као одговор на чињеницу да је предсједник СДС-а примио америчког амбасадора који је том приликом у Бањој Луци заобишао све друге партије, од СНСД-а, ПДП-а па све до ДП-а, иначе своје редовне станице на маршрути у РС.

У компликованом политичком конгломерату унутар РС (на нивоу БиХ још и ”буди бог са нама”) слажу се коцкице за надолазеће политичко прољеће. И оно мало снијега ће се почети топити. Указаће се трагови од прошле године, а можда и од неколико прије ње. Криза куца на врата, Мастило први пресушује, а компас изгледа не ради.

Има ли га уопште?Оставите одговор