Да ли ће преживјети ријечи – мама и тата?

Да ли ће се одлуком институција ЕУ родитељи – отац и мајка убудуће називати "родитељ број један" и "родитељ број два"? Тренутно се у ходницима и другим просторијама Европског парламента и Савјета Европе разматра иницијатива за ослобађање језика од свих полних обиљежја. Мотивација је све већа пракса да дјецу усвајају "истополни" породични парови. Врло је […]

петак, фебруар 24, 2012 / 16:33

Да ли ће се одлуком институција ЕУ родитељи – отац и мајка убудуће називати "родитељ број један" и "родитељ број два"?

Тренутно се у ходницима и другим просторијама Европског парламента и Савјета Европе разматра иницијатива за ослобађање језика од свих полних обиљежја. Мотивација је све већа пракса да дјецу усвајају "истополни" породични парови.

Врло је могуће да ће из европске праксе бити искључени и појмови у које улази енглеска ријеч "мен" (мушкарац), затим "спортсмен", "полисмен", "конгресмен" и тако даље. Кажу – све ове професије доступне си и женама и зато не би требало да се обиљежавају термином са мушким начелом.

У Француској је влада под притиском локалне организације "Смјелије – феминизам!" (Осез ле Феминисме) већ затражила да се из француског језика искључи обраћање са "мадмоазел". Овакво обраћање "осим свега осталог, представља свакодневно испољавање сексизма, који постоји у нашем друштву", тврде француске феминисткиње, које предлажу да се оно замијени безличним "мадам".

Швајцарски посланик Дорис Штумп, потпредсједник комитета за равноправне могућности за жене и мушкарце у Парламентарној скупштини Савјета Европе (Дорис Стумп), позвала је још 2010. године све земље -чланице ове организације да се у званичном обраћању одрекну "сексистичких формулација"

У њих она, између осталог, сврстава и ријечи "мама" и "тата". "За савремене, политички коректне и толерантне родитеље, треба да буде увредљиво обраћање по полном критеријуму" – тврди Штумпова!

Локални органи власти у Француској треба да изузму из употребе формуларе и анкете у којима се садрже "подривачки облици" типа "мадмоазел" или "дјевојачко презиме", јер, овакви термини, судећи према коментарима француских феминисткиња, садрже скривену алузију на "дјевичанство", дакле, могу се сматрати непристојним приједлозима или, чак, "мијешањем у лични живот жена".

Ипак, има и другачијих тенденција. У низу међународних спортских федерација покушавају да максимално популаришу привлачност управо женског спорта. Тако је спортискињама које се баве бадмингтоном, кошарком и одбојком однедавно дозвољено да носе сукњице умјесто врећастих спортских кратких панталона.

"То је потпуно природно и није нимало увредљиво за дјевојке" – без обзира на то шта тврде феминисткиње, преноси "Глас Русије".Оставите одговор