Чувајте се мобилних телефона!

Зрачење које проузрокује мобилни телефон може изазвати рак, саопштила је Свјетска здравствена организација која је ову радијацију уврстила у ранг са оловом, хлороформом и аутомобилским издувним гасовима. Тим од 31 научника из 14 земаља дошао је до оваквог закључка, додајући да још нема довољно дуготрајних студија да би ризик могао бити са сигурношћу процијењен, преноси […]

уторак, мај 31, 2011 / 21:55

Зрачење које проузрокује мобилни телефон може изазвати рак, саопштила је Свјетска здравствена организација која је ову радијацију уврстила у ранг са оловом, хлороформом и аутомобилским издувним гасовима.

Тим од 31 научника из 14 земаља дошао је до оваквог закључка, додајући да још нема довољно дуготрајних студија да би ризик могао бити са сигурношћу процијењен, преноси Си-Ен-Ен.

"Највећи проблем који имамо је што код већине спољних фактора изложеност мора трајати неколико деценија прије него што видимо посљедице", рекао је Кеит Блек, шеф неурологије у Болници "Кедерс-Синеи" у Лос Анђелесу.

Тип зрачења којег производе мобители слична је микровалним пећницама.

"Микровална радијација, најједноставније речено, ради мозгу исто што се храни догађа у микровалној пећници – лагано га кува. Стога осим ризика од рака може постојати цијели низ других нуспојава, попут утицаја на памћење", тврди Блек.

Доктор Хенри Леи, биоинжењер на Универзитету у Вашингтону који већ 30 година проучава радијацију, каже да се рак на мозгу развија дужи период, те да је добро на вријеме упозорити јавност да би дуготрајно излагање радијацији из мобитела могло бити штетно.

Он је истакао да су у највећој опасности особе које више од 10 година користе мобилне телефоне, као и дјеца, чије су кости лобање тање па радијација може продријети дубље у мозак.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор