Чубриловић: Са Шпанцима преговарамо крајем јануара

Представници шпанске компаније "Исолукс корсан" требало би да послије 20. јануара у Бањалуци са челним људима Владе Републике Српске обаве разговор о могућности градње аутопута Бањалука – Добој, потврдио je министар саобраћаја и веза PC Недељко Чубриловић. Шпанци су веома заинтересовани да добију овај посао, a компанија већ гради аутопутеве на неколико континената са годишњим […]

субота, децембар 25, 2010 / 11:55

Представници шпанске компаније "Исолукс корсан" требало би да послије 20. јануара у Бањалуци са челним људима Владе Републике Српске обаве разговор о могућности градње аутопута Бањалука – Добој, потврдио je министар саобраћаја и веза PC Недељко Чубриловић.

Шпанци су веома заинтересовани да добију овај посао, a компанија већ гради аутопутеве на неколико континената са годишњим прометом од пет милијарди евра.

"To су референце које говоре о озбиљности компаније. Шпанци су тражили додатних двадесетак дана како би проучили студију оправданости градње аутопута у PC и у другој половини јануара имаћемо нови састанак", рекао je Чубриловић на београдске "Вечерње новости".

Влада РС у четвртак je и званично дала сагласност Министарству саобраћаја и веза да упути обавештење о раскиду уговора о потконцесији између словеначке компаније ЦПМ "Марибор" и "Мреже аутопутева" о изградњи аутопута Бањалука – Добој.

Министри су дали сагласност да се овај аутопут гради пo принципима јавно-приватног партнерства. Kao јавног партнера у име PC Влада je одредила "Аутопутеве PC" и задужила то предузеће да предузме активности на избору приватног партнера.

Чубриловић каже да ће Влада инсистирати да "ЦПМ" испуни све одредбе из потконцесионог уговора, послије разлаза са овом фирмом.

"Очекујемо да ЦПМ испуни све обавеза из потконцесионог уговора и плати казну због пробијања рокова", рекао je Чубриловић.

Лист незванично сазнаје да би Словенци за само дан пробијања рокова требало да Влади исплате и до 100.000 евра.

Представници Владе PC и словеначке компаније "ЦПМ" 29. августа су потписали уговор о додјели потконцесије за Лот један, за изградњу дионице аутопута Бањалука – Добој, чија je вредност била 300 милиона евра.

Прије тога, Влада je раскинула уговор са аустријском компанијом "Штрабаг".Оставите одговор