Човјек је цртао и прије 500.000 година

Европски археолози открили су једноставан цртеж на једној слатководној шкољки старој 500.000 година уз оцјену да је то најстарији геометријски облик који је нацртао човјек. У часопису Нејчер (Nature) наводи се: „Аутор цртежа је праисторијски човек – Хомо еректус који је тада живио на обали ријеке Соло на индонежанском острву Јава. То је најстарији графички […]

субота, децембар 6, 2014 / 10:53

Европски археолози открили су једноставан цртеж на једној слатководној шкољки старој 500.000 година уз оцјену да је то најстарији геометријски облик који је нацртао човјек.

У часопису Нејчер (Nature) наводи се: „Аутор цртежа је праисторијски човек – Хомо еректус који је тада живио на обали ријеке Соло на индонежанском острву Јава. То је најстарији графички израз које је човјек својом руком направио“, изјавио је археолог Франсиско Ерико.

По његовим ријечима, то је први људски цртеж направљен с намјером. Цртеж приказује цик-цак линију.

„Не знамо зашто је човјек то нацртао. Можда је то био знак власништва, неки лична шифра или поклон“, рекла је научница Жозефина Јорденс са Универзитета „Лајден“ у Холандији.

Она је рекла да се нацртани геометријски облици сматрају знаком модерних когнитивних способности човјека.

Цик-цак линија направљена је шиљатим алатом одмах пошто је шкољка извађена из ријеке и још имала заштитни слој, навели су научници и додали да је због тога „гравирани цртеж“ очуван.

„То откриће је изненађујуће пошто је већина праисторијских отисака стара око 300.000 година. Ипак, не сматрамо да је ријеч о умјетности или симболу као на сличним, али сложенијим цртежима откривеним у Јужној Африци, које је човјек направио прије око 100.000 година“, закључила је холандска научница.Оставите одговор