Човић: Власт већ крајем сљедеће седмице

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ, Драган Човић, изјавио је да је сигуран да ће договор о формирању власти бити постигнут најкасније за 15 дана и да ће све стране у преговорима морати пристати на компромисе. Он је најавио да се нови круг разговора политичких странака наставља у наредних неколико дана, те да ће учинити све […]

понедељак, фебруар 21, 2011 / 20:14

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ, Драган Човић, изјавио је да је сигуран да ће договор о формирању власти бити постигнут најкасније за 15 дана и да ће све стране у преговорима морати пристати на компромисе.

Он је најавио да се нови круг разговора политичких странака наставља у наредних неколико дана, те да ће учинити све да договор о формирању власти буде постигнут у наредне двије седмице да би се избјегле замке.

Човић каже да је у протеклој седмици обављено много разговора, те да је важно да су без знања јавности у посљедњих неколико дана обављене консултације свих странака и да су саговорници почели да се уважавају и разумију по питању свега, посебно чињенице да се Устав треба мијењати, али сматрају да се претходно мора конституисати власт.

Он је поручио да би, уколико ХДЗ изостане из власти, могло доћи до блокаде у парламентима, али да су тога сви свјесни.

"Да би се та власт успоставила, морамо уважавати једни друге и направити компромисе који ће осигурати да нико није губитник у свему, али и до краја уважити легитимну вољу сва три народа. Изгубили смо протекло вријеме, али до краја наредне седмице имаћемо договор", рекао је Човић.

Човић је, када је ријеч о формирању власти на федералном нивоу, подсјетио да је Устав дефинисао пет позиција за Хрвате у Федерацији БиХ и да би блок око два ХДЗ-а требало да одлучује о њима.

"Ко ће бити на тим позицијама то ће одлучивати овај блок и то је ствар разговора. Око тог блока могу бити све хрватске странке које имају своје представнике и које размишљају на сличан начин. Ако питате да ли ту има Лијановића ја ћу вам рећи да ја Лијановиће не доживљавам као хрватску странку, али за све друге који на сличан начин виде будућност БиХ нема ограничења да буду ту", рекао је Човић.

Човић каже да нико од међународних фактора, па тако ни парламент ЕУ или званичници који крајем седмице долазе у БиХ, неће понудити рјешење и додаје да је послије пет мјесеци застоја потребно компромисно дјеловати.Оставите одговор