Чилеански вулкан прави проблеме на континенту

Облак пепела који је избацио вулкан Пујехуе у Чилеу омео је авиосаобраћај у Јужној Америци а међу онима који су морали да одложе лет био је и уругвајски председник Хозе Мухика. Због облака пепела који се проширио из Чилеа јуче су отказани сви летови у и из Буенос Ајреса, као и већина летова за и […]

петак, јун 10, 2011 / 09:52

Облак пепела који је избацио вулкан Пујехуе у Чилеу омео је авиосаобраћај у Јужној Америци а међу онима који су морали да одложе лет био је и уругвајски председник Хозе Мухика.

Због облака пепела који се проширио из Чилеа јуче су отказани сви летови у и из Буенос Ајреса, као и већина летова за и из уругвајске престонице Монтевидео, приморавши тамошњег предсjедника Мухику да одложи планирани пут у Аргентину и састанак са тамошњим предсjедником.

„Људи праве планове али Бог има последњу реч”, рекао је Мухика у недељној радио емисији.

Организатори су морали да одложе и први годишњи састанак министара финансија земаља чланица Уније јужноамеричких држава (УНАСУР) који је требало да се одржи у Буенос Ајресу.

Вулкан, који се налази у Андима, 870 км од чилеанске престонице, а у близини границе са Аргентином, прорадио је у суботу, први пут од 1960. године.

Сjевероисточни вjетар проширио је облак пепела изнад Аргентине нанИјевши штете туризму на планинама на почетку скијашке сезоне, али и изнад Уругваја и јужног дијела Бразила.

Аргентински секретар за саобраћај Хуан Пабло Скјави рекао је да је вулкански пепео веома опасан за мотор авиона и да може да изазове веома озбиљне посљедице.

Облак пепела се налази на око 9,000 метара висине изнад аргентинске престонице а авиони у просјеку лете на 10,000 метара, навео је он.

Мјешавина кише и пепела која пада на локалитете у близини вулкана појачава страховање да би могло да дође и до одрона земљишта, пренио је АФП.

Директор чилеанске Националне институције за геологију и руднике Енрике Валдивиесо изјавио је да обилна киша не може да заустави снагу вулкана, али да може да доведе до тога да се гасови и пепео спусте на површину воде и загаде ријеке.

У Аргентини, становници зимског центра Барилоче остали су без струје и пијаће воде због великих количина блата и вулканског пепела који су се помијешали, а аеродром у том зимском центру је затворен.

Бразилски званичници су, у међувремену, изјавили да би облак пепела могао да се помјери до јужне државе Рио Гранде и настави даље према атлантској обали.Оставите одговор