Чиле: Студенти заузимају гимназије, полиција хапси

Чилеанска полиција ухапсила 139 особа, углавном студената и ученика, који су заузели три гимназије у Сантијагу. Студенти траже реформу образовног система. Полиција у Чилеу упала је у три гимназије у главном граду Сантијагу и ухапсила 139 особа, углавном студената и ученика. Они су претходно упали у те гимназије тражећи реформу образовања. Ухапшени је и неколико […]

петак, август 17, 2012 / 09:33

Чилеанска полиција ухапсила 139 особа, углавном студената и ученика, који су заузели три гимназије у Сантијагу. Студенти траже реформу образовног система.

Полиција у Чилеу упала је у три гимназије у главном граду Сантијагу и ухапсила 139 особа, углавном студената и ученика. Они су претходно упали у те гимназије тражећи реформу образовања. Ухапшени је и неколико одраслих, а поједини медији јавили су да је ријеч о родитељима организатора протеста.

Заузимање школа дио је кампње студената у Чилеу који се противе владиној политици у области образовања. Чилеански студенти већ мјесецима протестују тражећи бесплатно, квалитетно јавно образовање за све.

Протест је радикализован након што десничарски предсједник Себастијан Пинера није саслушао њихове захтјеве, преноси АФП.

"Употреба силе је била неопходна", рекао је шеф полиције Виктор Тапија коментаришући ријечи да је дошло до претеране употребе силе.

Вођа студената у Чилеу Камила Ваљехо критиковала је акцију полиције.

"То је директан напад на јавно образовање и на шансу да се приближимо укидању неједнакости у Чилеу", рекла је Ваљехо, веома популарна активистикиња која се залаже са реформу комплетног образовног система.

Кампања за реформу образовања је највећа још од свргавања диктатора Августа Пиночеа. Студенти кажу да је чилеански образовни систем, за који се обично говори да је најбољи у Латинској Америци, заправо веома неправедан.

Они наводе да средња класа има приступ неким од најбољих школа у Латинској Америци, док сиромашни морају да се задовоље државним школама, које су финансијски слабо подржане од стране државе.Оставите одговор