Цијене хране потискују људе у екстремно сиромаштво

ЛОНДОН – Свјетска банка упозорила је да растуће цијене хране, под утицајем поскупљења горива, потискују милионе људи широм свијета у екстремно сиромаштво. Цијене хране тренутно су за 36 одсто веће него прије годину дана, а на поскупљење су утицали и немири на Блиском истоку и сјеверу Африке, наводи се у извјештају. Свјетска банка прецизира да […]

петак, април 15, 2011 / 09:15

ЛОНДОН – Свјетска банка упозорила је да растуће цијене хране, под утицајем поскупљења горива, потискују милионе људи широм свијета у екстремно сиромаштво.

Цијене хране тренутно су за 36 одсто веће него прије годину дана, а на поскупљење су утицали и немири на Блиском истоку и сјеверу Африке, наводи се у извјештају.

Свјетска банка прецизира да је од јуна прошле године још 44 милиона људи запало у сиромаштво.

Раст цијена за још 10 одсто потиснуо би додатних десет милиона људи испод границе сиромаштва, која се дефинише расположивим средствима од 1,25 долара на дан.

Свјетска банка процјењује да око 1,2 милијарди људи у свијету живи са мање од 1,25 долара на дан.

"Морамо да ставимо храну на прво мјесто и заштитимо сиромашне и рањиве, који троше највећи дио свог новца на храну", изјавио је предсједник Свјетске банке Роберт Зелик.

Свјетска банка наводи да су цијене основних врста робе и даље близу рекорда достигнутог 2008. године, те да су највише поскупјели пшеница, кукуруз и соја.

Једини изузетак је рижа, која је нешто јефтинија него прошле године.Оставите одговор