ЦХП: Смијените тужиоца због оправдавања нерада

Центар за хуману политику затражио је данас од Високог судског и тужилачког вијећа БиХ да хитно смијени главног тужиоца РС Амора Букића. Разлог тражења смјене је Букићева изјаве „Хајмо бити реални, у овој земљи тешко се може осудити неко ко је имало значајан“. Из ЦХП поручују да први тужилац у РС оваквом изјавом оправдава свој […]

четвртак, јун 16, 2011 / 18:42

Центар за хуману политику затражио је данас од Високог судског и тужилачког вијећа БиХ да хитно смијени главног тужиоца РС Амора Букића.

Разлог тражења смјене је Букићева изјаве „Хајмо бити реални, у овој земљи тешко се може осудити неко ко је имало значајан“.

Из ЦХП поручују да први тужилац у РС оваквом изјавом оправдава свој и нерад већине других тужилаца, шири дефетизам о немогућности борбе против најтежих кривичних дјела корупције и организованог криминала, шаље поруку да се политички, финансијски и други моћници могу некажњено бавити криминалом и сугерише да нема потребе да он и 90% њему сличних тужиоца у БиХ раде посао за који су добро плаћени.

-Амор Букић више од 10 година не ради свој посао за који је био плаћен око милион КМ, даје подршку и промовише нерад осталих тужилаштава и тужиоца, не спроводи истраге против одговорних за коруптивно понашање и организовани криминал, скрива ревизорске извјештаје и друге доказе о извршеним кривичним дјелима и обмањује јавност. Центар за хуману политику сматра да Амора Букића и њему 90% сличних тужиоца треба смијенити и забранити им сваки рад у правосуђу и хитно предузети мјере како би се кадровски и на други начин ојачали тужилачки капацитети за откривање и гоњење одговорних за корупцију, привредни и организовани криминал-наводи се у саопштењу ЦХП.Оставите одговор