Чеси снимају филм о Ћирилу и Методију

На недавно одржаном панелу чешких филмова који су у припреми представљен је вјероватно друштвено и политички најзанимљивији пројект филма који ће се снимати ове године – велика историјска драма о доласку словенских вјерских мисионара и просветитеља у Велику Моравску, највећу словенску државу тог времена, са центром у данашњој Моравској (Чешка), недалеко од Брна. Филм под […]

петак, мај 11, 2012 / 13:09

На недавно одржаном панелу чешких филмова који су у припреми представљен је вјероватно друштвено и политички најзанимљивији пројект филма који ће се снимати ове године – велика историјска драма о доласку словенских вјерских мисионара и просветитеља у Велику Моравску, највећу словенску државу тог времена, са центром у данашњој Моравској (Чешка), недалеко од Брна.

Филм под насловом „Ћирило и Методије – апостоли Словена“, како је најавио продуцент Виктор Криштоф из компаније „Три брата”, почеће да се, у режији Петра Николајева, снима до краја овог мјесеца, а снимање ће трајати око пет мјесеци.

Осим филма који ће ићи у дистрибуцију идуће године, биће заједно са Чешком телевизијом направљена и серија у формату тзв документарне драме, својствене продукцији Би-Би-Сија. А сам филм биће, наравно, класична драмска прича са личним мотивима и судбинама јунака.

У филму ће се појавити и личност лобисте који повлачи конце историјских догађања, иако таквог нема у историјским аналима. Упркос томе, таква личност би, бар тако мисле аутор сценарија Мирослав Ошчатка и редитељ Николајев, морала свакако постојати у то доста давно вријеме…

Снимање ће бити, како се најављује, „веома захтјевно”. Почеће у тадашњем Константинопољу (данашњем Истанбулу), наставиће се код Азера, снимаће се потом и у Риму и Венецији, у разним мјестима и локалитетима некадашње Велике Моравске која је обухватала цијелу данашњу Чешку, Словачку и Мађарску, као и дијелове Њемачке, Пољске, Украјине, Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и Румуније. У филму, који ће, како се предвиђа, трајати два сата, има чак 80 личности. Према свему томе је одмјерен и буџет од 60 милиона чешких круна (скоро 2,5 милиона евра), што га чини једним од досад најскупљих чешких филмова.

Солунска браћа Ћирило, познат, такође и као Константин Филозоф, и Методије, родили су се у породици високог византијског чиновника у околини Солуна гдје су научили тамошњи словенски дијалект. Живјели су и деловали у деветом вијеку, били су у служби византијског цара Михаила Трећег, али оно што су урадили далеко превазилази домете задатка односно ширења хришћанства међу тадашњим словенским варварима. Они, наиме, имају огромне заслуге за настанак и развој славенске писмености и културе уопште и битно су утицали на вјерску, културну и политичку историју свих словенских народа, укључујући и Јужне Словене међу којима су најприје започели своју мисију.

Филм, који слика њихову величанствену вјерску и културну мисију, патње и жртве на том путу, настојаће, како најављују аутори, да увјери гледаоце да европске народе неће одржати заједно, у миру, слози и сарадњи, чак ни економски интерес, ако то заједништво није ослоњено на јаке моралне и духовне темеље.

Милан ЛазаревићОставите одговор