Чекају нас плутајуће државе!

Оснивач "Пејпала” и један од првих улагача у Фејсбук Питер Тил дао је још 1,25 милиона долара за пројекат који има за циљ стварање плутајућих земаља у међународним водама. Земље на платформама плутале би у међународним водама ван домашаја свих закона. Амерички богаташ, који је свој новац инвестирао у разне пројекте од истраживања ДНК до […]

четвртак, август 18, 2011 / 09:55

Оснивач "Пејпала” и један од првих улагача у Фејсбук Питер Тил дао је још 1,25 милиона долара за пројекат који има за циљ стварање плутајућих земаља у међународним водама. Земље на платформама плутале би у међународним водама ван домашаја свих закона.

Амерички богаташ, који је свој новац инвестирао у разне пројекте од истраживања ДНК до холивудских филмова, овог пута је ускочио у најамбициознији пројекат до сада – оснивање нових земаља у којима ће владати либертаријанизам, политичка филозофија која заступа становиште да би појединци требало да чине што год желе са својом имовином све док не угрожавају ову исту слободу осталих. Тил је познат као велики спонзор института „Систединг” који стоји иза овог пројекта.

Суверене земље на платформама попут нафтних плутале би у међународним водама изван домашаја свих закона. Замисао је да ове државе почну од нуле – без закона, прописа и било каквих моралних начела. Експеримент би представљао платформу за остваривање либертаријанске политике: без социјалних давања, утврђених минималних плата и са сасвим малим ограничењима за посједовање оружја. Либертаријанци дају предност етици самоодговорности и оштро се противе социјалној држави.

У интервјуу за часопис „Дитејлс” 43-годишњи геј милијардер Тил каже да је „коначан циљ да се отвори граница за експериментисање са новим облицима владавине”. Тил, који је прву донацију институт дао пре две године, додаје да ова идеја има много противника који мисле да је тако нешто немогуће, али да то и није лоше јер их они не схватају озбиљно, па неће ни покушати да спријече остваривање ове идеје док не буде прекасно.

План института „Систединг” је да следеће године буде направљен плутајући пословни блок код обале Сан Франциска, а прво право насеље би заживјело седам година касније. Планови су да на првом острву живи 270 људи.

Тил, милијардер из Силицијумске долине, привукао је пажњу јавности прије неколико мјесеци када је дио свог богатства уложио у иницијативу која ће охрабрити предузетнике да „прескоче“ колеџ.0 КОМЕНТАРА

  1. Нема горег криминалца и злочинца од БОГАТОГ злочинца!
    Овај смишља „топлу воду“ пиратских разбојничких и „слободних“ градова из златног доба карипског архипелага – у вријеме кад НАТО гусарењем брише суверенитет држава са свим прописима и законима са све Уставом на врху!

    А можда ја то и не контам… Плутајуће „државице“ без закона, прописа и било каквих моралних начела???
    Па зар то није на линији НАТО, другови и другар’це?!B-)

Оставите одговор