ЦЕБР: Италија ће вјероватно банкротирати, Шпанија можда и не

Италија ће због раста дугова вјероватно банкротирати, док би Шпанија могла да избјегне ову судбину ако оствари снажнији привредни раст, саопштио је данас Центар за економска и пословна истраживања у Лондону (ЦЕБР). Ценатар је израдио моделе доброг и лошег сценарија за обје земље и закључио да је Италији неопходан велики привредни раст. У анализи се […]

четвртак, август 4, 2011 / 13:11

Италија ће због раста дугова вјероватно банкротирати, док би Шпанија могла да избјегне ову судбину ако оствари снажнији привредни раст, саопштио је данас Центар за економска и пословна истраживања у Лондону (ЦЕБР).

Ценатар је израдио моделе доброг и лошег сценарија за обје земље и закључио да је Италији неопходан велики привредни раст.

У анализи се наводи да "постоји реална шанса да Шпанија избјегне банкрот", преноси Би-Би-Си.

Италија за сада функционише у складу са планираним буџетом и обећала је да ће елиминисати дефицит до 2014. годне, али је њеној економији неопходан значајан подстицај, пошто је у првом кварталу 2011. године порасла за само 0,1 одсто.

Италијански премијер Силвио Берлускони јуче је у парламенту рекао да је економија снажна, а банке солвентне, али многи економисти вјерују да трећа највећа економија еврозоне неће издржати дужничку кризу.

ЦЕБР у анализи наводи да ће италијански дуг порасти са 128 одсто годишњег производа на 150 одсто до 2017. године, уколико камате на њене државне обвезнице остану изнад шест одсто, а привредни раст буде слаб.

"Чак и ако трошкови задуживања падну поново на четири процента, темпо привредног раста је толико анемичан да ће однос дуга према друштвеном производу бити 123 одсто 2018. године", изјавио је директор ЦБР-а Даг Меквилијамс.

Ситуација у Шпанији је боља, јер је њен дуг знатно мањи. Ако би се остварио лош сценарио, висина дуга према друштвеном производу не би премашила 75 одсто.Оставите одговор