Бугари шверцују благодатни огањ и за македонско комунистичку цркву

Одлуком Бугарске патријаршије, на Велику суботу, уочи највећег хришћанског празника Васкрса, неканонска Македонска православна црква (МПЦ) први пут добиће званично Благодатни огањ са Христовог гроба из Јерусалима.

петак, април 6, 2018 / 09:48

Митрополит Антоније, по повратку из Јерусалима, на софијском аеродрому, Свети огањ ће предати и епископу МПЦ Илариону који ће потом хеликоптером пренијети у Скопље, одакле ће бити разношен по свим храмовима у Македонији, прецизирано је у четвртак из синода МПЦ.

Из братства Бигорског манастира, на западу земље, које је главни "центар" иницијативе и његовања истрајне тежње за "пресељење" захтјева да Бугарска православна црква (БПЦ) буде мајка црква МПЦ, потврђена је најава да ће Благодатни огањ уочи овогодишњег Васкрса стићи преко – Софије.

Свети огањ је досада пуних 10 година у храмове МПЦ стизао – из Солуна, изван званичних црквених релација, захваљујући личним везама бигорских и дијела грчких монаха.

Како је овде објављено, преношење јерусалимског огња "овога пута биће организовано на официјелном нивоу између двеју цркава МПЦ-ОА и БПЦ".

Бугарски медији подсећају да су Свети огањ први пут у храмове БПЦ њихови великодостојници пренијели 2005. године. Ове године, одлуком премијера Владе у Софији, Бојка Борисова, најмлађи митрополит БПЦ Антониј, у Јерусалим ће тим поводом путовати специјалним владиним авионом "Фалкон", а по повратку Свети огањ ће пренијети и епископу Илариону из МПЦ. Тај чин, како је објављено, директно ће бити доступан на Фејсбук профилу БПЦ.

За МПЦ и Свето миро?

Из Софије је пренијета и информација о "материнској" бризи, којом у врху БПЦ, поред Светог огња, разматрају могућност "поделе" и Светог мира за МПЦ, "уколико то буде затражено".

Патријарх бугарски Неофит у изјави за софијске медије, честитајући верницима Васкрс, објаснио је да само аутокефалне цркве имају право да припремају своје Свето миро, а уколико МПЦ затражи, "дужни смо да тај захтев размотримо".

Мало историје – усташка помоћ комунистима у прављењу македонске цркве

Све православне архиепископије и митрополије на простору краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, уједињене су у јединствену СПЦ 1918. Проблем настаје 1944, када комунисти у Македонији, вјерујући да ће бити прављена посебна, Југословенска православна црква, инсистирају на прављењу Македонске православне цркве, која ће бити дио ЈПЦ. Свештенство је било склоно тој идеји, али су се захтјеви током година мијењали од аутокефалности до аутономије.

Притисци власти на СПЦ нису давали резултата до промјене 50-их година, када је одобрена аутономија. Међутим, то није задовољило апетите владика у Македонији (дио њих су били "чисти" Срби, из Србије), који су 1967. кренули у отворени раскол, прогласивши се наследницима Охридске архиепископије. Политички врх тадашње Југославије је притискао СПЦ, а занимљиво је да је у вјерској комисији, која је подржавала Македонце, био Антоније Јерков, усташки омладинац и један од један од оперативаца у стварању тзв. Хрватске православне цркве.

Друга битна ствар десила се 2002. када је направљен нишки споразум, који Македонци прихватају, и који дефинише повратак у канонско јединство са СПЦ, уз широку аутономију. Међутим, под притиском јавности, потпис се повлачи. Мањи дио македонских свештеника остаје уз СПЦ, која на њима гради Православну охридску архиепископију, али они доживљавају прогон од стране македонских власти.

Нико од православних цркава до сада није не подржавао вјерску хајдучију, нити су они покушали да кроз повратак у СПЦ, те реуларним захтјевом добију самосталност, што је једино "по закону", умјесто што слично покушавају преко Бугарске.4 КОМЕНТАРА

    1. Тачно је то што рекосте. Србима и даље владају припадници те коалиције о чему неки говоре а огромна већина не жели да чује.

  1. Увијек други крив!?

    Ја мислим да су за то стање са Македонијом криви управо они који виде трн у оку брата свог, а не виде балван у оку свом.

    А балвана колико хоћеш.
    Двојица су се већ јавила.

Оставите одговор