11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Брифинг за Видовдан: Мехмед паша у Вишеграду, Додик исправља владику

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и бизнисмен Слободан Павловић открили су данас у Вишеграду споменик Мехмед паши Соколовићу.

среда, јун 28, 2017 / 17:56

"Моја супруга Мира и ја смо се одлучили да изградимо два споменика Соколовићу. Они су завршени 2007.године а радио их је умјетник сиријског поријекла који живи у Чикагу.", рекао је дародавац споменика Павловић.

Начелник општине Младен Ђуревић се захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Слободану Павловићу, режисеру Емиру Кустурици и пјеснику Матији Бећковићу на напору у реализацији овог пројекта истичући "да је ово наставак културе сјећања чији је зачетник Кустурица".

Постављање споменика везиру отоманске империје на обали Дрине у близини Ћуприје подијелио је Вишеграђане од оних који одобравају овај потез општинских власти и других који су против пројекта.

У политички болесно располућеној средини каква је Вишеград, ово није могло проћи без спорења. Предсједник ОО СДС Вишеград Мирослав Којић није пропустио прилику да испадне негативац у цијелој причи. Којић се пита што ће у Вишеграду споменик турском везиру који је сам себи подигао споменик у виду чувеног моста на Дрини.

– Ово је незабиљежено у историји да један похарани и потлачени народ диже споменик свом освајачу поготову ако се зна да је турска османска царевина вршила пет вијекова незапамћен злочин над српским становништвом. Турци су били познати по мучењима, набијању живих људи на колац, "данку у крви" у коме су српска дјеца отимана од родитеља и одвођена да промијене вјеру и постану јањичари – рекао је Којић.

Занимљива је чињеница да Павловићев Мехмед паша годинама стоји у његовом Слобомиру, чекајући да се негдје скраси. Мегаломан какав и јесте, Павловић је имао идеје да једну скулптуру поклони Турској, и да се она нађе уз неки од мостова који повезују Европу и Азију. Након што се један споменик скрасио у Вишеграду, видјећемо гдје ће завршити други.

Додик из Вишеграда кренуо ка Романији…

Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, коју је служио епископ бихаћко-петровачки Атанасије, почело је обиљежавање Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Светој архијерејској литургији, између осталих, присуствовали су Милорад Додик, Младен Иванић, министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, те делегације Народне скупштине Републике Српске и града Источно Сарајево.

У свјетлу катастрофалног стања борачке популације, као и тековина њихове борбе, било је занимљиво видјети да су контакт остварили Јеринић и Додик, који су сједили један до другог, док га је од Иванића "одвојио" епископ бихаћко петровачки Атанасије Ракита.

Епископ Атанасије је у једном тренутку поздрављајући госте рекао "влада Босне и Херцеговине", на шта га је Додик исправио ријечима "нема владе Босне и Херцеговине". Владика се на ову упадицу збуњено насмијао, а онда насмијао и остале исправивши се "у институцији коју је тешко описати".

…и на крају РТРС уживо

Код свог личног пријатеља Мата Ђаковића, Додик је умјесто уобичајено БиХ, говорио "Босна" што може бити случајно, а ако је намјерно, онда је и веома знаковито.

У телерингу је показивао уговоре о продатим становима, јер су се појавиле спекулације да није продао стан, иако је то било образложење откуд му 200.000 евра које је унио у БиХ.

На порталу РТРС пресјек Додиковог госовања започињу са тиме да је "предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је једини начин да БиХ буде одржана као јединствена земља – изворни Дејтонски споразум."

Како узбудљиво

У тексту су подебљани и пасуси у којима се каже:  Српска је, каже Додик, спремна да води дијалог и са институцијама БиХ, али само уз потпуно уважавање, те да Сарајево мора бити деинституционализовано уколико жели да одржи БиХ.

Нагласио је да је Република Српска испунила све што је предвиђено. (у вези договора са ММФ)

Додик не сматра да су сви представници Српске на нивоу БиХ издајници, али да има оних који су пристали да своје функције плате тако да игноришу и не уважавају институције и интересе Српске.

Додик вјерује да ће грађани за предсједника Републике Српске изабрати кандидата СНСД-а.Оставите одговор