Г20: Бразил за дубоку реформу Уједињених народа

Бразил је отворио конференцију министара спољних послова из групе Г20 критикујући УН и друга мултинационална тијела због тога што нису успјели да зауставе ратове и сукобе у којима страдају невини.

среда, фебруар 21, 2024 / 20:39

Министар спољних послова Мауро Вијеира позвао је на "дубоку реформу" глобалног управљања и рекао да је то приоритет Бразила током овогодишњег предсједавања групом највећих свјетских економија.

"Мултилатералне институције нису адекватно опремљене да се носе са тренутним изазовима, што показује неприхватљива парализа Савјета безбједности у односу на текуће сукобе", рекао је Вијеира на отварању дводневног састанка.

Он је додао да "ово стање неактивности резултује губитком живота невиних".

Министри земаља Г20, укључујући САД и Русију, почели су слободну дискусију о тренутним свјетским тензијама и начинима за унапређење мултилатералних организација.

То је као приоритет поставио бразилски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва, заједно са сузбијањем климатских промјена и смањењем сиромаштва.

Уз наставак борби између Русије и Украјине и рат у Гази, дипломате нису оптимистичне да ће приједлози за унапређење глобалног управљања лако бити усвојени унутар Г20.Оставите одговор