Босић: Влада РС да сачини програм за излазак "Жељезница" из кризе

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је данас да не би требало да дође до отпуштања радника у "Жељезницама РС" и апеловао на Владу Српске да сачини програм за излазак овог предузећа из кризе. "Проблем `Жељезница` није само у отпуштању радника и финансијској кризи, него је то проблем цијеле РС" – рекао је Босић данас након […]

уторак, август 30, 2011 / 16:33

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је данас да не би требало да дође до отпуштања радника у "Жељезницама РС" и апеловао на Владу Српске да сачини програм за излазак овог предузећа из кризе.

"Проблем `Жељезница` није само у отпуштању радника и финансијској кризи, него је то проблем цијеле РС" – рекао је Босић данас након разговора са представницима синдиката Жељезница.

Босић је рекао да забрињавају велики дугови предузећа и најава отпуштања радника и изразио спремност да у сарадњи са синдикатом и посланицима СДС-а у Народној скупштини сви заједно апелују на Владу РС да што хитније ријеши ово питање.

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељетница" Златко Марин рекао је да СУ у "Жељезницама" свјесни да постоји вишак радника, али да они који буду остали без посла морају бити збринути.

"Залажемо се за заштиту радника и њиховог статуса и да буде што мање отпуштања", рекао је Марин.

Он је напоменуо да је ово први састанак са једном парламентарном странком у РС и да ће Синдикат наставити да разговара и са другим парламентарним странкама како би заједнички превазишли тешку ситуацију у овом предузећи.

"Јуче смо донијели одлуку да покушамо добити одговор од свих релевантних фактора у РС са циљем изласка из кризе", рекао је Марин и додао да су са Владом РС потписана два споразума, али су оба прекршена због, како је рекао, кривице Владе.

Он је нагласио да се синдикат у више наврата обраћао надлежним инспекцијским органима са захтјевом да се утврди ко су најодговорнији људи који су ово предузеће довели у тешку ситуацију и у ком периоду.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је недавно да је Влада у потпуности опредијељена да санира тренутну ситуацију у "Жељезницама РС" и да се обезбиједи континуитет њиховог пословања.

Премијер је рекао да ће у наредном периоду услиједити нова систематизација и организација ЖРС, што ће можда подразумијевати и пресељење неких организационих дијелова предузећа из једног града у други.

Укупан минус "Жељезница РС" на крају 2010. године износио је 167,2 милиона марака. Предузеће има и дугорочна задужења, која износе око 72 милиона марака и краткорочне обавезе у износу од око 87 милиона, од чега ће 7,5 милиона морати да отплате у овој години. Због вишегодишњег задуживања и гомилања неизвршених обавеза акумулирани губитак је само 70 милиона мањи од вриједности капитала.Оставите одговор