Борис Тадић: Ја сам просрпски предсједник

Рече предсједник Србије у интервјуу руској телевизијској станици Русија данас и оста жив.

уторак, новембар 23, 2010 / 09:18
Taдић је, говорећи о најављиваним преговорима са непризнатим властима у Приштини, рекао да се једино путем дијалога између Београда и Приштине може доћи до компромиса и рјешења прихватљивог за обје стране.

"Сматрам да је тај дијалог веома важан. Дијалог може да донесе решење. Сукоб постоји између Срба и Албанаца, а не између Србије и Косова, јер ми не признајемо косовску независност”, рекао је Тадић.
Говорећи о томе шта је приоритет Србије – Косово или чланство у ЕУ, Тадић је рекао:
"Када сам први пут изабран за предсједника Србије имао сам на уму два главна стратешка циља: да постанемо чланица ЕУ и да бранимо територијални интегритет и суверенитет. Наставићу са напорима у том правцу."
На опаску новинара да је одувијек снажно промовисао проамерички имиџ владе, а да се, када је избио косовски проблем, испоставило да је Русија по том питању била једини прави савезник Србије, Тадић је рекао:
"Ја сам просрпски предсједник. Ова влада ће такође увијек бити просрпска… Желимо да имамо најбоље могуће односе са САД, иако се суочавамо са истинским изазовом, посебно када је ријеч о Косову”.
Ми, међутим, не желимо да постанемо чланица САД, већ ЕУ, додао је он.
"Живимо у Југоисточној Европи и наставићемо у том правцу. Али нико не може да поставља чудне и вјештачке услове по питању признавања Косова због наше намјере да постанемо чланица ЕУ. И веома цијеним такав приступ земаља чланица ЕУ”, рекао је Тадић.
Када је ријеч о односима са Русијом, предсједник Србије је рекао да ће Србија бити веома близак партнер Русије у будућности.
Упитан да ли и данас, 2010. године, постоји српско-руско братство, Тадић је одговорио:
"Наравно и то се не може промијенити”, уз напомену да има веома блиске односе са руским предједником и премијером, Дмитријем Медведевом и Владимиром Путином.
Он је упозорио да проблем Косова није само проблем између Срба и Албанаца, већ проблем који је дио регионалне политике, имајући у виду могући преседан који може изазвати много проблема широм свијета.
Да је Косово проблем у глобалном смислу потврђује и то да је једнострано проглашену независност признало само 60 од 191 члана УН, додао је предсједник Србије.
На констатацију новинара да је прошло двије године откако је Приштина прогласила независност, а да за то вријеме није дошло до дестабилизације региона и домино ефекта, на шта је стално упозоравано, Тадић је рекао:
"Домино ефекат и даље постоји као опасност за све, не само у региону југоисточне Европе, него свуда. Због тога сам истински забринут. Али ако се узме у обзир на који смо начин реаговали на унилатералну одлуку о проглашењу независности, мислим да смо поступали тако да покушамо да спријечимо проблеме”.
Србија има конзистентну политику што значи да смо у потпуности против подјеле свих држава које су чланице УН. То значи да смо против и подјеле држава које постоје у региону, нагласио је Тадић.
"У том смислу, у потпуности подржавамо интегритет Босне и Херцеговине и интегритет других држава. И, у том смислу, доприносимо стабилности иако смо веома погођени унилатералним проглашењем независности Косова”, додао је он.
Говорећи о заједничком животу Срба и Бошњака, Тадић је рекао да је то вјерско питање веома важно и да Бошњаци живе у једном дијелу Србије већ вијековима.
"Они су пријатељи….Веома цијеним достигнућа муслиманске и бошњачке културе у мојој земљи и у регионалној политици. У том смислу у потпуности поштујемо сва права свих вјерских заједница и националних мањина , и наставићемо са таквом политиком”.
Указујући да се Европа суочава са изазовом – како да дефинише саму себе у условима кад на њу утиче муслиманска култура, Тадић је упозорио да се треба усредсредити на екстремне вјерске групе којих сада има у свим религијама.
"Као предсједник Србије суочавам се са радикалним групама које инсистирају на хришћанском идентитету. Веома јаке и екстремне вјерске организације постају проблеми свуда на свијету”, закључио је Тадић.Оставите одговор