Бореновић: Драгосављевић мора поднијети оставку

Стање се најлакше може описати као болесна похлепа. Разговарао: Жељко Свитлица Ово су ријечи посланика и потпредсједника Партије демократског прогреса, Бранислава Бореновића са којим смо разговарали о извјештају Главе службе за ревизију РС који се односи на Министарство породице, омладине и спорта. Да подсјетимо, према ревизорском извјештају, израду два пројекта "Подршка омладинским организацијама и рад […]

среда, јун 9, 2010 / 09:24

Стање се најлакше може описати као болесна похлепа.

Разговарао: Жељко Свитлица

Ово су ријечи посланика и потпредсједника Партије демократског прогреса, Бранислава Бореновића са којим смо разговарали о извјештају Главе службе за ревизију РС који се односи на Министарство породице, омладине и спорта.
Да подсјетимо, према ревизорском извјештају, израду два пројекта "Подршка омладинским организацијама и рад на стандардизацији омладинског рада"и "Млади као развојни потенцијал" министарство је двјема невладиним организацијама, "Центар за друштвена кретања" и "Центар за комуникацију" платило 494 хиљаде КМ. Међу осталим ставкама из извјештаја нејкрупнија је издвајање за комерцијалну манифестацију "Ноћ свјетских шампиона" Кик бокс клубу ‘Драженко Нинић’, која је за двије године добила 830 хиљада КМ.
Главна служба за ревизију РС утврдила је да Министарство породице, омладине и спорта новац за финансирање спортских пројеката, дијелило нетранспарентно и супротно законима, а средства су одобравана по захтјеву корисника којег је претходно Министарство позивало да се пријави.
– Поставље се питање како се троше паре. Очигледано је да је новац тако бахато "арчен" од стране појединаца, који су се тако бахато понашали да нису вјеровали да ће то једног дана изаћи на видјело. Ја морам да кажем да сам био шокиран и желим то да подијелим са читаоцима Фронтала. Не могу да дођем себи откуд храброст појединим људима да се тако бахато и неодговорно понашају.
Због овог што се сада десило, поставља се питање да ли ово министарство уопште треба да постоји јер је постало приватна "прћија" министра и људи око њега.
Ја знам за случајеве гдје један спортски колектив нема 200 КМ да одведу дјецу на такмичење у Кнежево, или гдје је неким удружењима додијељено хиљаду или двије марака, али их никда их нису добили. Замислите шта све може да се уради за око 500.000 хиљада, о колико причамо само случају са ове двије НВО.
Онај "бокс" не желим ни да спомињем. Ту су у питању милиони!
Очигледно је бахато понашање и трошење без бојазни од посљедица таквих радњи чак и када, ево, изађу на чистац. Шта је узрок томе?
Власт, у овом случају министар Драгосављевић, се понаша безобзирно и бахато јер имају осјећај да им апсолутно нико не може стати у крај. Постоје институције којима је то посао али које га уопште не раде (Тужилаштва и судови).
Једино Главна служба за ревизију је свијетао примјер. Као што видимо ради добро свој посао, али све што она може је да констатује и предочи ситуацију. Треба рећи да је ова служба под страшним притиском. Били смо свједоци, у случају ревизије Министарства финансија, великог притиска министра Џомбића, а тада је чак СНСД тражио да Главна служба за ревизију буде подређена поменутом министарству и да оно одређује како да ради-што је апсурд!
Морам да поменем и да сам у дискусијама на Фронталу видио да колеге посланици, конкретно господин Срђан Мазалица, покушавају да бране активности и рад НСРС. Уз сво уважавање колеге Мазалице, који је јако добар посланик, и којег цијеним, Народна скупштина је сведена на ниво ‘мјесне заједнице’, постала је обична ‘гласачка машина’ за потврђивање одлука Владе и министарстава, умјесто да како је то Уставом дефинисано, буде корективни, контролни, регулаторни орган рада Владе.
Ја сам као посланик постављао питања министру Драгосављевићу у вези трошкова Министарства породице, омладине и спорта за 2009. годину. Он је, између осталог, тада одговорио да му је "скупо да копира 20 страница материјала". А није скупо дати 300.000 КМ за штампање 100 страна неког безазленог пројекта, који не служи ничему.
И код других питања која смо постављали, о фискалним касама на примјер, ми смо игнорисани.
Разлог томе је огромна власт коју владајућа партија држи у својим рукама, и која је практично приватизовала све институције РС: Владу, Скупштину, Предсједника, па и саму Републику Српску, што је катастрофално.
Кључно питање овдје је да ли ћемо успјети истарјати на томе да институције ово истраже на шта су потрошена толика средстава и да коначно неко сноси одговорност.
Одговорност за овакве случајве у уређеним друштвима је друга ријеч за оставку министра или чак оставке и на другим нивоима у Влади?
Наравно. Мишљења сам да би министар Драгосављевић морао сам да поднесе оставку, а с обзорм да је и Влада дала сагласност за овај пројекат онда то значи и да влада треба да оде.
Jа сам сматрао својом моралном обавезом да реагујем на ово, као бивши министар а не као члан и посланик Партије демократског прогреса.
Желим да упутим питање премијеру РС да ли стоји иза овога?
Ових дана нисмо чули ни премијера ни министра?
Мислим да постоји могућност да је премијер изманипулисан или да је знао за случај.
Ако је изманипулисан онда треба да буде смијењен министар, а ако је знао онда је то још један показатељ да влада треба да иде.
Сви видимо и знамо да ово није усамљен случај већ само манифестација једне опште појаве која је узела маха. Ово се дешава и у другим министарствима и институцијама. Арчење народних пара је толико узело маха да је превршена свака граница.
Ви сте били минстар шест мјесеци. Упоредите рад "свог" министарства са овим данас и да ли су кадрови минстарства из 2006. године и сада запослени те на неки начин сносе кривицу за очигледне незаконите радње?
Министарство породице, омалдине и спорта је формирано 2006. године са циљем да се помогну организације у спорту и активизам,. Ми смо тада усагласили да је 10.000 КМ лимит који може бити додијељен удружењима и организацијама. (Градско позориште "Јазавац" на примјер). Циљ је био помоћи што већи број организација.
Министарство које је формирано 2006. године је имало 12 запослених и три ресора дјеловања. Тада смо установили омладинска политику за четири године, нацрт буџета до 2012, пројекат приправничког стажирања, стипендија за младе, сувбевнционисања стамбених крдита за младе итд.
Према мојим информацијама садашње министарство има 35-40 запослених. Не видим да имају већи обим посла, само се троши више пара, а сада, са овим што се десило, поставља се питање смисла постојања овог минстарства.
Што се тиче кадрова, доласком новог министра, смијењени су сви помоћници из ресора и у министарству су скоро искључиво људи које је садашњи министар "довео" са собом. Остао је један број људи који су док сам ја био министар, били приправници или стажисти.
Но, за све што се добро или лоше дешава у министарсву одговоран је врх тог министарства, а то је министар и то је сасвим јасно.
Шта ће урадити опозиција у овом случају, или конкретно ПДП?
Mи ћемо сачекати да Главна служба за ревизију изађе са консолидованим извјештајем о извршењу буџета, сачекаћемо раекцију Владе ако је буде и реакцију надлежних институција јер ово је посао за Тужилаштво и Специјално тужилаштво, а онда ћемо поднијети кривичну пријаву.
Додао бих на крају да смо богата земља, али је очигледано да се веома лоше управља са тим богатством и потребно нам је више добрих домаћина.
Није ни у ПДП све сјајно, али логично је да се ствари како стоје сада, морају мијењати. Никад није било овако безочне пљачке као сада.
Ако не створимо критичну масу људи који су спремни да раде само за плату (која је добра) а не за пљачку и додатно богаћење, злоупотребљавајући позиције на којима се налазе, онда немамо шта тражити у РС.
Случај "фантом" агенције
Пројекте ‘Подршка омладинским организацијама и рад на стандардизацији омладинског рада’ и ‘Млади као развојни потенцијал’ који су плаћени 494 хиљаде КМ су радили ‘Центар за друштвена кретања’ и ‘Центар за комуникацију’.
‘Центар за коминикацију’ је основан 01. децембра 2008. године, а непуних мјесец и по дана касније односно 12. јануара 2009. године, министарство им је повјерило пројекат од 294 хиљада марака.
На основу неких података оснивач поменутог ‘Центра за комуникацију’ је професор Милнеко Радевић, који је умро након 3 мјесеца од оснивања, те је, све су прилике ‘посао’ преузео "Центар за друштвена кретања". У ревизорском извјештају стоји да су обе НВО исти људи.Оставите одговор