Борељ брани Гутереша: Искривљене су му ријечи о палестинским жртвама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ стао је данас у одбрану генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је критикован због изјаве о цивилним жртвама у Појасу Газе, да је Израел тражио његову оставку.

четвртак, октобар 26, 2023 / 15:29

Он је на друштвеној мрежи "Икс" написао да су Гутересове ријечи искривљене и напоменуо да је генерални секретар УН јасно поручио да животи свих цивила једнако вриједе и да се исти међународни хуманитарни закон односи на све, било прије или послије 7. октобра, када су ескалирали сукоби Израела и палестинског покрета Хамас.

"У потпуности подржавамо рад генералног секретара Гутереса и особља УН у корист мира и хумане помоћи на Блиском истоку и свуда у свијету", нагласио је Борељ.

Обраћајући се Савјету безбједности УН у уторак, 24. октобра, Гутерес је осудио "кршење међународног хуманитарног права који се јасно види у Гази".

Оно што је посебно наљутило Израел је његова изјава да је "важно препознати да се напади Хамаса нису догодили у вакууму, јер се Палестинци гуше под окупацијом већ 56 година".

Израелски министар спољних послова Ели Коен отказао је састанак са Гутересом и љутито му запријетио прстом током сједнице износећи детаљно страдање цивила који су убијени у нападу Хамаса 7. октобра.

Израелски амбасадор у УН Гилад Ердан позвао је Гутереса да се повуче.

Он је на платформи "Икс" написао да је Гутерес "изразио разумијевање за тероризам и убиства".

Гутерес је раније данас одбацио "погрешна тумачења" његове изјаве.

"Шокиран сам погрешним тумачењем дијелова моје изјаве јуче у Савјету безбједности УН, као да сам ја оправдаво терористичке нападе Хамаса", рекао је Гутерес новинарима.

Гутерес је нагласио да је неопходно истјерати ствари на чистац, посебно из поштовања према жртвама и њиховим породицама.

"Говорио сам о мукама палестинског народа и јасно сам рекао да муке палестинског народа не могу оправдати језиве нападе Хамаса", рекао је он.Оставите одговор