Бомба раздора: Гул отказао говор на Универзитету у Берлину

Турски предсједник Абдулах Гул био је приморан да откаже говор на Универзитета у Берлину због дојаве о бомби у тој згради, саопштила је берлинска полиција. Гул, који се налази у званичној посјети Њемачкој, требало је да одржи говор о Турској и Европи на Хумболтовом универзитету у центру Берлина. Међутим, сала је морала да буде евакуисана […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 22:06

Турски предсједник Абдулах Гул био је приморан да откаже говор на Универзитета у Берлину због дојаве о бомби у тој згради, саопштила је берлинска полиција.

Гул, који се налази у званичној посјети Њемачкој, требало је да одржи говор о Турској и Европи на Хумболтовом универзитету у центру Берлина.

Међутим, сала је морала да буде евакуисана пред сам долазак турског предсједника због анонимног телефонске претње о бомбашком нападу, навела је полиција, која је детаљно претражила здање.

Турски предсједник изјавио је у Берлину да би његова земља била добра чланица Европске уније, избјегавајући тиме да се одреди према ставу њемачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да би Турска требало да добије „привилеговано партнерство” са ЕУ, а не пуноправно чланство.

Гул је након разговора са њемачким предсједником Кристијаном Вулфом, рекао да „Турска може да да велики допринос Европи”, али да његова земља и даље ради на томе да испуни бројне критеријуме ЕУ и да питања о чланству могу бити упућена тек по окончању тог процеса.

„Када дође тај дан, онда ћемо видјети како стоје ствари”, рекао је турски предсједник.

Како је најављено, Гул ће се сутра састати са њемачком канцеларком.Оставите одговор