Боцан-Харченко: Најважније да нема пријетњи и наметања

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да је за БиХ најважније да нема пријетњи и наметања рјешења, доминације једне стране над другом или трећом, јер таква рјешења нису добра. "Сматрамо да ни ОХР, ни високи представник, нити било која чланица Савјета за спровођење мира (ПИК) не треба да се мијешају и неће […]

среда, јул 13, 2011 / 13:06

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да је за БиХ најважније да нема пријетњи и наметања рјешења, доминације једне стране над другом или трећом, јер таква рјешења нису добра.

"Сматрамо да ни ОХР, ни високи представник, нити било која чланица Савјета за спровођење мира (ПИК) не треба да се мијешају и неће се мијешати у формирање власти у БиХ. Свако мјешање створило би неку другу слику и довело до допунске кризе", рекао је Боцан-Харченко за "Глас Српске".

Он је навео да је став Русије ту чврст и да власт у БиХ треба да буде формирана само уз компромис домаћих снага.

Руски дипломата је навео да у ПИК-у постоји разумијевање да је формирање Савјета министара БиХ задатак домаћих институција и лидера, додајући да је његова земља одлучно против мијешања међународне заједнице и високог представника, јер је за формирање Савјета министара неопходан компромис.

"У свему томе се мора поштовати дејтонски принцип, равноправност два ентитета и три конститутивна уставна народа", нагласио је Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије сматра да то што је РС одговорила на сва питања из упитника Шефана Филеа јесте јасан знак компромиса и жеље за компромисом, што би, свакако, требало да буде у интересу свих.Оставите одговор