БиХ има резерве абиотичког метана

У Босни и Херцеговини постоје резерве гаса, абиотичког метана, које би могле имати потенцијал у смислу економске исплативости. Ово је у у интервјуу за британски лист Економист рекао сарадник италијанског Националног института за геофизику и вулканологију, доктор Ђузепе Етиопе. Етиопе је свjетски експерт и један од првих истраживача овог гаса чије се резерве у великим […]

субота, новембар 1, 2014 / 12:12

У Босни и Херцеговини постоје резерве гаса, абиотичког метана, које би могле имати потенцијал у смислу економске исплативости.

Ово је у у интервјуу за британски лист Економист рекао сарадник италијанског Националног института за геофизику и вулканологију, доктор Ђузепе Етиопе.

Етиопе је свjетски експерт и један од првих истраживача овог гаса чије се резерве у великим количинама налазе и на Марсу.

Он објашњава да је БиХ једна од земаља које би могле имати изворе абиотичког метана, због присуства извора хипералкалне воде у Кулашима код Прњавора, чиме су се бавили и неки амерички научници, преноси Фена.

Етиопе је додао да не може са сигурношћу да тврди које су то количине метана и колико би оне економски биле исплативе, али да вриједи покренути истраживање.

Наглашава да најпре треба истражити концентрацију гаса у води, истражити изворе и видјети има ли гасних флуксева из земље, додајући да би по том питању волио да сарађује са стручњацимау БиХ.

Професор с Рударско-геолошког факултета из Тузле, Един Делић, не искључује могућност коришћења метана у економске сврхе и додаје да све док се не обаве истраживања и не направе прве бушотине, не зна се да ли је ријеч о врелој води, нафти или гасу.

Ако се искључи топла вода, остаје дилема да ли је у питању нафта или гас, те се оваква лежишта обично зову лежишта угљоводоника, што укључује и нафту и гас.

Осим тога, када се нађе лежиште нафте, оно је у горњем дијелу испуњено гасом, а познато је да су на простору сјевероисточне БиХ рађена испитивања о присуству нафте. Без истраживања и геофизичких испитивања, било би површно и неозбиљно говорити о количинама, али свакако да постоје потенцијали, објашњава Делић.Оставите одговор