Београдски институт ће регистровати кубанску вакцину против рака плућа

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" из Београда предаће у октобру документацију за регистрацију кубанске вакцине против рака плућа – "цимвакс ЕФГ", изјавио је директор "Торлака" Бранислав Лазић. Он је навео да је током дводневне посјете представника кубанског Института за молекуларну имунологију ЦИМАБ договорено да се у наредном периоду потпише директан уговор између ЦИМАБ […]

петак, мај 18, 2012 / 15:51

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" из Београда предаће у октобру документацију за регистрацију кубанске вакцине против рака плућа – "цимвакс ЕФГ", изјавио је директор "Торлака" Бранислав Лазић.

Он је навео да је током дводневне посјете представника кубанског Института за молекуларну имунологију ЦИМАБ договорено да се у наредном периоду потпише директан уговор између ЦИМАБ и „Торлака“, и да београдски Институт буде носилац дозволе за стављање у промет вакцине „цимвакс ЕФГ“.

Документацију потребну за регистрацију ове вакцине на тржишту Србије заједнички ће припремати стручњаци ова два института, а она би требало да буде завршена до октобра, када ће бити предата Агенцији за лијекове, пише „Вечерње новости“.

„Паралелно са регистрацијом радићемо на припреми дистрибуције, а затим и секундарног паковања вакцине. Јер, ако све буде у реду и вакцина у року од 210 дана од предаје комплетне документације добије дозволу за регистрацију, одмах ћемо кренути са дистрибуцијом“, рекао је Лазић.

Засад се још не зна како ће пацијенти долазити до ове вакцине, уколико буде регистрована на српском тржишту, а Лазић каже само да је сигурно да „Торлак“ неће појединачно продавати „цимвакс ЕФГ“, која није замјена за класичну онколошку терапију.

У званичној посјети „Торлаку“ били су директор ЦИМАБ за источну Европу Нијувис Перес и комерцијални директор Института Ејнард Бланко. У договорима су учествовали и први секретар амбасаде Кубе задужен за економска питања Хилфредо Фернандес Молина и директор фирме „Вама“, која заступа кубански институт на овом тржишту.

Директор кубанског ЦИМАБ за источну Европу Нијувис Перес и комерцијални директор Института Ејнард Бланко су за београдски „Прес“ навели да пацијенти у Србији не треба да имају ни трунку сумње у то да је вакцина против рака плућа „цимвакс ЕФГ“ провјерена и дјелотворна.

Бланко наводи да су испитивања на Куби завршена, а да је, када је ријеч о Европи, у Великој Британији у току трећа фаза клиничких испитивања, која укључује и пацијенте из још шест држава ЕУ.

Он каже да се вакцина на Куби однедавно прима у примарној здравственој заштити умјесто у болницама. „Пошто се прима у лијево и десно раме, и лијеви и десни кук, нема потребе да пацијенти леже пола сата, сат или дуже као када примају цитостатике, већ могу да је приме амбулантно, што је велико олакшање за пацијенте“, наводи Бланко.

Он је додао да ће, уколико комплетна документација на љето буде предата Агенцији за лијекове у Србији, то значити да ће Србија вакцину регистровати прије ЕУ.

Према његовим ријечима, на Куби су у току ране фазе испитивања вакцина за рак дојке, простату, меланом, као и друга вакцина за рак плућа, намијењена другом типу пацијената обољелих од ове болести.

„У случају рака дојке завршавамо другу фазу и почињемо трећу. Досадашња испитивања показала су да вакцина продужава живот пацијенткињама, али то треба тек да буде стопроцентно потврђено и на већем броју обољелих“, рекао је Бланко.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор